Paarse Vrijdag

Paarse Vrijdag

Op vrijdag 9 december is het weer Paarse Vrijdag. Paarse Vrijdag is een dag waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit kunnen tonen met lhbti+’ers.

Elk jaar wordt de Paarse Vrijdag Krant (PVK) uitgebracht. De PVK stelt persoonlijke verhalen van leerlingen centraal en laat zien waarom Paarse Vrijdag belangrijk is voor elke leerling. Omdat rolmodellen belangrijk zijn voor onze leerlingen, wordt er veel aandacht besteed aan persoonlijke verhalen. Dit doen we elk schooljaar in het bijpassende thema.

Dit jaar brengt Bureau Gelijke Behandeling Flevoland – in samenwerking met Stichting Paarse Vrijdag Krant – een Flevolandse editie uit van de Paarse Vrijdag Krant. Voor het Flevolands katern zijn er een aantal Flevolandse LHBTI+ jongeren geïnterviewd en worden ook een aantal andere Flevolandse LHBTI+ initiatieven en organisaties uitgelicht.

In elke klas zitten gemiddeld drie leerlingen met vragen over hun genderidentiteit of seksualiteit. Door aandacht te schenken aan het thema seksuele- en gender diversiteit en deze onderwerpen op school bespreekbaar te maken, helpt u zowel LHBTI+ leerlingen als personeel, om zich veilig te laten voelen op school.

Er zijn verschillende manieren te bedenken hoe een school aandacht kan besteden aan Paarse Vrijdag. Een foto van de school waarin alle leerlingen hun paarse outfit showen of de school kan paars kleuren en er kunnen natuurlijk selfies gemaakt en gepost worden. Met de Paarse Vrijdag krant kan er lesgegeven worden en er zijn nog veel meer leuke en interessante activiteiten te bedenken.

Op Paarse Vrijdag geven wij ook meerdere keren de gastles ‘Zijn wie je bent’ op de Bonifatius Mavo in Emmeloord.

Wij wensen alle Flevolandse scholen en leerlingen alvast een mooie Paarse Vrijdag toe.

regenboog-maaltijd