Actie in Dronten voor inclusief onderwijs in de week van toegankelijkheid  

In de week van toegankelijkheid (van 3 t/m 8 oktober) zullen de middelbare scholen en hoger onderwijs en de directe omgeving hiervan in Dronten geschouwd worden. Vrijwilligers met een beperking zullen de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de scholen dan gaan toetsen. 

Inclusief onderwijs 
Alle scholen hebben de opdracht om te zorgen voor inclusief onderwijs. Ook leerlingen met een beperking zijn onderdeel van de samenleving en hebben het recht om mee te kunnen doen. Inclusief onderwijs wil zeggen dat er in het reguliere onderwijs ook een plek is voor leerlingen met een beperking. Inclusie is niet alleen vastgelegd in de Wet gelijke behandeling, maar het heeft ook een plaats in het VN-verdrag dat Nederland in 2016 ondertekende.

Toegankelijkheid
Volwaardig mee kunnen doen begint bij toegankelijkheid. Kun jij de drempel over, is de informatievoorziening duidelijk en kun je de klas in komen? Dit vormt soms een struikelblok in schoolgebouwen en niet alleen voor leerlingen en studenten, maar ook voor hun ouders. Want misschien zit er op de school geen leerling in een rolstoel en lijkt die lift daarom niet zo nodig, maar wat als één van de ouders slecht ter been is? 

Als er geen enkele leerling op school zit met een beperking of chronische ziekte, is dat dan een reden om geen maatregelen te nemen of zou dat juist een reden moeten zijn om wel maatregelen te nemen. Zodat deze leerlingen ook voor de school kunnen kiezen en zich er welkom ervaren? Stichting Onderdak en Bureau Gelijke Behandeling Flevoland slaan de handen ineen om het belang van toegankelijk zijn onder de aandacht te brengen. 

De actie 
De aftrap zal plaatsvinden op dinsdag 4 oktober aan de Aeres Hogeschool in Dronten. Stichting Onderdak en Bureau Gelijke Behandeling Flevoland maken hierna een ronde door Dronten om middelbare scholen en hoger onderwijs te schouwen op toegankelijkheid. De resultaten en aanbevelingen van de actie worden gedeeld met de deelnemende scholen en de gemeente.