Marijke’s Boekentip – #2 Heartstopper

In samenwerking met FlevoMeer Bibliotheek Lelystad wordt in elke Regenboog Nieuwsbrief een boekentip gegeven door Marijke Jansen, medewerker PR bij de FlevoMeer Bibliotheek Lelystad en zelf ook schrijver. In elke nieuwsbrief ligt zij een nieuw en interessant boek met LHBTI+ thema uit. Als tweede tip geeft zij de boekenserie: Heartstopper.

Waar gaat het over?
Deze graphic novels – verhalen in stripvorm – gaan over Charlie en Nick. Per toeval komen ze met elkaar in contact, Charlie grappig, nerdy en gay, en Nick, de stoere atleet die alleen maar meisjes heeft gedatet. Ze lijken zo op het oog niets met elkaar gemeen te hebben, maar toch raken ze bevriend en voor Charlie het weet, voelt hij meer voor Nick. Een verliefdheid waar niets uit voort kan komen. Of misschien toch wel?

Waarom moet je deze boeken lezen?
Wat ik zo mooi vind aan dit verhaal, is dat de auteur abstracte begrippen, zoals emoties en gevoel, prachtig in beelden weet over te brengen. En er komen nogal wat emoties voorbij! Ik vind het knap als een schrijver/tekenaar dit in een strip goed weet over te brengen bij de lezer. Alice Oseman, de auteur van de Heartstopper-boeken, heeft hier dan ook uitgebreid de tijd voor genomen. Het tempo voelt rustig en het verhaal heel mooi en lief. Ik weet ook zeker dat mensen die niet zo vaak een boek oppakken, van deze kunnen genieten. Juist omdat veel van het verhaal verteld wordt door middel van beeld. Je vergeet daardoor bijna dat je aan het lezen bent.

Populair
In de bibliotheek wordt deze serie veel uitgeleend. De Heartstopper-boeken staan regelmatig op de reserveringslijst, zeker nu de eerste twee boeken zijn verfilmd als Netflix-serie. De tv-serie kreeg zulke goede reviews, dat er inmiddels een tweede en derde seizoen zijn aangekondigd. Om eerlijk te zijn, moet ik de serie zelf nog kijken. Ik wil namelijk altijd liever eerst het boek lezen. Nu ik dat gedaan heb, staat de tv-serie hoog op mijn lijst om te kijken.