Marijke’s Boekentip – #1 Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld

In samenwerking met FlevoMeer Bibliotheek Lelystad zal nu in elke Regenboog Nieuwsbrief een boekentip worden gegeven door Marijke Jansen, medewerker PR bij de FlevoMeer Bibliotheek Lelystad en zelf ook schrijver. In elke nieuwsbrief zal zij een nieuw en interessant boek met LHBTI+ thema uitlichten. Als eerste tip geeft zij het boek: Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld (Simon vs the homosapiens agenda in het Engels).

Het boek is inmiddels succesvol verfilmd als Love, Simon . In dit verhaal weet Simon van zichzelf dat hij op jongens valt, maar hij heeft dit nog met niemand gedeeld. Alleen met Blue, een jongen waarmee hij via internet contact heeft en waarvan hij de echte identiteit niet kent. Maar dan krijgt een jongen op school Simons online conversatie met Blue onder ogen en is zijn geheim ineens geen geheim meer. Met alle gevolgen van dien…

Er zijn ook al twee vervolgdelen geschreven vanuit andere personages uit het boek Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld. Daarom worden alle verhalen in deze vertelwereld ook wel de Simonverse genoemd, waar ook de tv-serie Love, Victor onder valt.

Waarom moet je deze boeken lezen?
Becky Albertalli heeft een heerlijk, luchtige schrijfstijl, maar schuwt intussen heftigere onderwerpen niet. Zo verloopt Simons coming out alles behalve leuk, maar toch had ik het gevoel dat ik een romantisch feelgoodboek aan het lezen was. Daar hou ik zelf heel erg van; dat een boek niet heel zwaar voelt maar toch diepgang heeft en je aan het nadenken zet. In het derde boek, dat over Leah Burke gaat, staat opnieuw het thema coming out centraal. Leah is volkomen anders en beleeft haar coming out op een heel andere wijze.

Te gast
Een extra reden om deze boeken juist nú te lezen: tijdens de Coming Out Week – op vrijdag 14 oktober om 14.30 uur (start film 15.00 uur) – is deze Amerikaanse schrijfster te gast in een livestream bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. In een interview gaan ze met haar in gesprek over haar boeken en het thema coming out, maar uiteraard is er ook ruimte voor jouw eigen vragen. Voorafgaand aan de livestream vertoont FlevoMeer Bibliotheek Lelystad de film Love, Simon in de BiebBios en is er ook een kleine boekenmarkt met Nederlands- en Engelstalige boeken rondom LHBTI. Kaarten zijn (binnenkort) verkrijgbaar via www.flevomeerbibliotheek.nl of aan de informatiebalie in de bibliotheek en kosten €4,50. Dat is inclusief wat lekkers voor tijdens de film.