Racisme

Lessenserie racisme VO

Waarom discrimineren we mensen die het minst op onszelf lijken? Mensen met een andere huidskleur, religie, cultuur of gender. Voelen we ons bedreigd, zijn we onzeker, is het angst voor het onbekende? Zijn we wel bewust van ons gedrag? Door meer aandacht te besteden aan hoe we samen als burgers in de maatschappij staan, kan er begrip ontstaan voor de ander in de klas, op straat in de buurt en op de sportclub. Dieper ingaan op discriminatie/racisme? Dat kan met onze lessenserie:

Naast alledaags racisme, discriminatie en de actualiteit besteden we hierin bijvoorbeeld ook aandacht aan het slavernijverleden.

Het bespreken van onze gemeenschappelijke geschiedenis, kan beter inzicht geven in wat de reden is dat medeburgers in onze maatschappij een ander beeld hebben van onze eeuwenlange gebruiken, zoals het Sinterklaasfeest met zijn zwarte knecht. 

Hoe gaan we te werk: De serie bestaat uit 4 lessen. BGBF werkt hierin samen met een enthousiaste vrijwilliger die heel veel ervaring meebrengt. Naast de 4 lessen kan er ook een vijfde, optionele, les worden aangevraagd, waarin we aandacht besteden aan een deelthema. Discriminatie van Aziatische Nederlanders bijvoorbeeld, wat sinds de corona-crisis veel aan het licht is gekomen en is verergerd, of vluchtelingenkinderen. Voor de vijfde les nemen we ook een vrijwilliger mee, die vanuit eigen ervaring veel kan delen met de leerlingen.

Doelgroep:
alle leerjaren en niveau’s

Tijdsduur:
vanaf 1 uur