Coming Out Agenda 2022

Op dinsdag 11 oktober is het Coming Out Day, de dag waarop wij stilstaan bij en vieren dat iedereen zichtbaar zichzelf mag zijn. Rondom deze dag worden er door Bureau Gelijke Behandeling Flevoland – als uitvoerder van het Regenboogstadbeleid – in Regenboogsteden Lelystad en Almere verschillende activiteiten georganiseerd.

Start Etalage-actie Lelystad
Ter gelegenheid van Coming Out Day is het weer feest in Lelystad. Alle winkeliers zijn uitgenodigd hun etalage te versieren in regenboogkleuren. De winkeliers die meedoen dagen we uit om hun etalage zo mooi/leuk/bijzonder mogelijk in Coming Out Day sferen aan te kleden. Zij hebben hiervoor een tas ontvangen van BGBF met basismaterialen. Een jury gaat de winnende ‘Lelystad Regenboog Etalage 2022’ kiezen.

Roze Viering – 16.00 uur – Ontmoetingskerk Lelystad
We kijken er naar uit om elkaar weer te ontmoeten bij de Roze Viering en samen te mogen vieren. We luisteren, zingen, zijn stil, genieten van elkaar en delen het licht. De viering is voor iedereen.

Het thema van deze editie is “vertrouwen”. Met gelijkgestemden vieren en je tegelijk gesteund en omringd voelen door de geloofsgemeenschap, geeft een gevoel van saamhorigheid en geaccepteerd te zijn. Dat je werkelijk kunt zijn wie je bent.

Regenboog- en progress-pridevlaggen hijsen in Lelystad op Coming Out Day 11 oktober
Dit jaar hijsen weer heel veel locaties de regenboog- of progress-pridevlag. Doe jij ook mee? We verzamelen dinsdag om 08:45 uur bij S.V. Batavia 90 in Lelystad om hier samen de progress-pridevlag te hijsen. Hijs jij zelf ook de regenboog- of progress-pridevlag? Laat het ons dan weten. Ook Provincie Flevoland hangt de vlag uit. Deze blijft de hele Coming Out Week hangen.

Denktank voor LHBTI+ inwoners – 17.30 uur – Almere
Laat je stem horen, want die doet ertoe! Praat en denk mee! Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen als LHBTI+’er in Almere. Waar loop je tegenaan? Waar komt dit door? Wat zou je nodig hebben? 17.30 uur heten we je welkom met een heerlijke warme pizzapunt bij de nieuwe bibliotheek in Almere Stad. Meld je aan via info@bureaugelijkebehandeling.nl Aan deze activiteit zijn geen kosten verbonden!

BGBF vindt het belangrijk dat de activiteiten die georganiseerd worden in Almere aansluiten op de behoeften van de LHBTI+ gemeenschap. Dit is waarom wij een denktanksessie willen organiseren. Wij willen zoveel mogelijk LHBTI+ inwoners in Almere bereiken. Geef jouw LHBTI+ achterban de mogelijkheid om zich te laten horen en verspreid deze activiteit verder onder hen.

Filmvertoning Love, Simon + livestream met Becky Albertalli – 15.00 uur – FlevoMeer Bibliotheek Lelystad
Vanaf 15.00 uur ben je welkom bij de FlevoMeer Bibliotheek Lelystad om de film Love, Simon te zien. Aansluitend is er een kort interview met Becky Albertalli (de schrijfster van het boek, waar deze film op gebaseerd is) zelf via livestream! Aanmelden kan via de website van de bibliotheek.

Prijsuitreiking Etalage-actie – Lelystad
Een jury kiest de winnende ‘Lelystad Regenboog Etalage 2022’. De winnaar wordt rond 11.00 uur bekend gemaakt een livestream vanaf onze Facebookpagina. Kort daarna zal deze stream ook op onze andere socials te zien zijn. De etalages blijven hierna nog een week versierd, dus kom vooral kijken in het stadshart en het Lelycentre.

Filmvertoning Beyto – 19.15 uur – Filmtheater Lelystad bij Bioscoop Kok CinemaxX
Ook Filmtheater Lelystad programmeert een film met LHBTI+thema in het kader van Coming Out Day. Beyto, de enige zoon van een Turks migrantengezin, staat middenin het leven. Hij is een talentvol zwemmer, een gemotiveerde leerling, een koele gozer. Zijn toekomst lijkt er rooskleurig uit te zien. Maar zijn wereldje stort in als hij verliefd wordt op zijn trainer Mike. Geschokt en beschaamd zien zijn ouders maar één uitweg: om de eer te redden moet Beyto trouwen.

Kaartjes voor de film zijn te verkrijgen aan de kassa bij of op de website van Bioscoop Kok CinemaxX.

Expositie Oudroze – Esplanade Almere
Fotograaf/kunstenaar Ernst Coppejans staat met Oudroze stil bij de ervaringen van de eerste homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen, transgender personen en intersekse personen (LHBTI’s) die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen. Dankzij de generatie die de homo-emancipatie tot stand bracht, heeft de huidige lhbtiqa+ gemeenschap een vrijheid die allesbehalve vanzelfsprekend is en die actief moet worden onderhouden.

Expositie Oudroze + talkshow en entertainment – Esplanade Almere
Ter gelegenheid van de expositie Oudroze, ontvangt w
ethouder Maaike Veeningen Ernst Coppejans, maker van de expositie. Na welkom te zijn geheten door de wethouder nodigen we u uit voor een hapje en een drankje bij Casa Casla. Eveline van der Putte, auteur van o.a. de boeken ‘Stormachtig stil’ en ‘Nieuwe namen’, zal hier in gesprek gaan met Ernst Coppejans, roze ouderen en een vertegenwoordiger van de stichting Roze 50+. Zij zal een aantal videoportretten laten zien die zij samen met Erik Alkema heeft gemaakt waarin transgender ouderen aan het woord komen en in gesprek gaan met het publiek.

15.30 uur
ontvangst door wethouder Veeningen en mogelijkheid om expositie te bekijken 
16.00 uur hapje en drankje bij Casa Casla 
16.15 uur start talkshow ‘Oudroze in Almere’ met host Eveline van der Putte 
18.00 uur einde

Regenboogmaaltijd – 17.30 uur – Lelystad
Op de laatste vrijdag van de maand, organiseert Bureau Gelijke Behandeling Flevoland de Regenboogmaaltijd in Lelystad. Iedereen is welkom. Wil je ook aansluiten of meer informatie? Stuur dan een mailtje naar info@bureaugelijkebehandeling.nl of bel naar 0320 233 327.

Winter Pride Almere
Van 4 tot 6 november 2022 vindt er een nieuwe editie plaats van de Winter Pride Almere. Houd de website en socials van Winter Pride Almere in de gaten voor meer informatie, want er staan mooie activiteiten op de planning.