Een standbeeld voor Enith Brigitha (VOL)

Een standbeeld voor Enith Brigitha (VOL)

Oktober is Black Achievement Month. Op 15 oktober wordt in het Lumièrepark het beeld onthuld van de Almeerse zwemster Enith Brigitha. Voorafgaand zijn er in de bibliotheek een aantal sprekers, waaronder Enith Brigitha zelf.
De Almeerse Enith Brigitha werd 2x uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar en won in 1976 tijdens de Olympische Spelen in Montreal twee bronzen medailles. Ze is daarmee de eerste vrouw van kleur die een olympische zwemmedaille won. Jaren later werd bekend dat de twee Oost-Duitse atletes die toen zilver en goud wonnen doping hadden gebruikt. Brigitha won toen dus eigenlijk goud.
Dit was veel meer dan een geweldige sportprestatie, het was een historisch moment voor alle mensen van kleur over de hele wereld. Ze werd lang vergeten, maar nu komt er een standbeeld van zwemster Enith Brigitha.
Het wordt tevens ook het eerste standbeeld in Nederland van een vrouw van kleur die een positieve bijdrage heeft geleverd.
Het beeld is gemaakt door de Almeerse Curaçaoënaar kunstenaar Patrick Mezas.

https://www.denieuwebibliotheek.nl/activiteiten/een-standbeeld-voor-enith-brigitha-vol

Programma
11.45 uur Ontvangst met koffie/thee
12.00 uur Voorprogramma in de Nieuwe Zaal van de Nieuwe Bibliotheek. Hierbij zullen een aantal sprekers aanwezig zijn, waaronder ook Enith Brigitha zelf
13.00 uur Wandeling naar het Lumièrepark
14.00 uur Onthulling van het standbeeld
15.00 uur Borrel bij Café op 2

jQuery(function ($) { //open toggle on button click $('a.open-toggle').on('click', function(event){ $('#toggle3.et_pb_toggle_2 .et_pb_toggle_title').click(); }); });