Expositie ‘Intersekse – 1 op de 90’ in Lelystad

Expositie ‘Intersekse – 1 op de 90’ in Lelystad

Bureau Gelijke Behandeling Flevoland brengt de expositie ‘Intersekse – 1 op de 90’ naar Lelystad. Van 31 augustus tot 20 september zal de buitenexpositie te zien zijn op het Agorahof, naast het bekende Agora Theater. De tentoonstelling toont beelden en vertelt het verhaal van 21 intersekse personen tussen de 2,5 jaar en 81 jaar oud. Zij zijn bereid met hun onderbelichte verhaal naar buiten te treden. Journalist Lara Aerts interviewde de geportretteerden, fotograaf Ernst Coppejans maakte de prachtige beelden en stichting Open mind produceerde de tentoonstelling en het magazine.

Intersekse staat voor de I uit LHBTQIA+. Terwijl we steeds meer gewend raken aan mensen die niet in standaard hokjes passen, leeft een grote groep Nederlanders nog altijd met een geheim. Ze zijn geboren met een lichaam dat anders is dan we gewend zijn bij man of vrouw. Soms is dat meteen bij de geboorte te zien, het is dan niet duidelijk of er een jongen of meisje geboren is. Veel vaker zie je aan de buitenkant niks. Dan zit de variatie van binnen en komt het pas later aan het licht.

Over één ding zijn alle geportretteerden het eens: er moet meer bekendheid en maatschappelijk bewustzijn komen over intersekse en over het bestaan van seksediversiteit. Biologisch geslacht is namelijk een spectrum met oneindig veel variaties, veel meer dan alleen man en vrouw. Het is voor intersekse personen pas écht veilig om ermee naar buiten te komen als de maatschappij weet dat jij bestaat. En dat het volstrekt natuurlijk en normaal is om intersekse te zijn.

Bureau Gelijke Behandeling Flevoland organiseert in samenwerking met het Agora Theater een randprogramma rondom de expositie op 13 september. Meer informatie hierover? Klik hier.