Bijeenkomst Zorg Inclusief – Intersekse
Bureau Gelijke Behandeling Flevoland organiseert in de bijeenkomstenreeks ‘Zorg Inclusief ‘op 26 november een bijeenkomst in Lelystad over zorg en intersekse.
Wat is intersekse?
Intersekse is een term die verwijst naar mensen die geboren zijn met lichamelijke kenmerken die niet volledig passen binnen de typische definities van mannelijk of vrouwelijk. Dit kan bijvoorbeeld gaan om variaties in geslachtsorganen, hormoonproductie of chromosomen. Sommige mensen met een intersekse conditie hebben zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken, of hun lichaam ontwikkelt zich op een manier die afwijkt van wat medisch als ‘normaal’ wordt beschouwd voor een jongen of een meisje.
Intersekse is iets waarmee mensen worden geboren, maar het is niet altijd meteen zichtbaar. Soms wordt het ontdekt bij de geboorte, maar het kan ook later in het leven aan het licht komen, bijvoorbeeld tijdens de puberteit of bij een medisch onderzoek.
Onbekendheid in de zorg
In de zorg is er vaak nog te weinig kennis over intersekse personen. Dit kan leiden tot beslissingen die genomen worden zonder dat de persoon zelf inspraak heeft, zoals medische behandelingen of operaties die soms niet nodig zijn. Een voorbeeld hiervan is dat artsen ouders aanraden om een operatie te laten doen om het lichaam van hun kind aan te passen, ook al is dat medisch niet noodzakelijk. Deze ingrepen gebeuren vaak voordat een kind oud genoeg is om zelf te beslissen over zijn of haar lichaam.
Daarnaast komt het voor dat zwangerschappen worden beëindigd omdat er een chromosoomvariatie is geconstateerd, zonder dat er voldoende informatie wordt gegeven over wat intersekse precies inhoudt.
Gevolgen van geheimhouding en ingrepen
Uit onderzoek blijkt dat veel intersekse personen en hun ouders later spijt hebben van operaties die op jonge leeftijd zijn uitgevoerd. Deze operaties kunnen fysieke en emotionele gevolgen hebben. Bovendien wordt vaak geadviseerd om de intersekse conditie geheim te houden, uit angst voor onbegrip of afwijzing door anderen. Dit kan leiden tot onzekerheid over het eigen lichaam en problemen bij het aangaan van relaties.
Mensenrechten en intersekse
De Raad van Europa en de Verenigde Naties hebben zich uitgesproken tegen onnodige medische ingrepen bij intersekse kinderen. Ze stellen dat deze ingrepen in strijd zijn met de mensenrechten, omdat ze vaak plaatsvinden zonder dat de persoon in kwestie kan meebeslissen. Dit standpunt is ook gedeeld door verschillende VN-comités, die kritiek hebben geuit op de zorg voor intersekse kinderen in Nederland.
Doel van de bijeenkomst
De bijeenkomst op 26 november in Lelystad is bedoeld om meer bewustwording te creëren over wat het betekent om intersekse te zijn. Er wordt aandacht besteed aan het verschil tussen gender (identiteit), sekse (biologische kenmerken) en seksuele oriëntatie. Daarnaast wordt er stilgestaan bij de noodzaak om te voorkomen dat er niet-noodzakelijke medische ingrepen worden uitgevoerd op kinderen die te jong zijn om hierover mee te beslissen. Het doel is om zorgverleners en andere betrokkenen beter te informeren, zodat zij verantwoorde en zorgvuldige beslissingen kunnen nemen.
Programma dinsdag 26 november 13.00-17.00 uur
13.00-13.06 uur Welkomstwoord en introductie door BGBF
13:05=13:20 Vertoning van een film over het aangrijpende verhaal van een intersekse persoon van 92 jaar.
13.20- 13.45 uur Inleidende presentatie die ingaat op de verschillende begrippen rond genderdiversiteit (15 minuten) door Teunis Ruiten van BGBF
13.45- 14.15 uur Presentatie door stichting NNID, Nederlandse organisatie voor seksediversiteit. Zij zullen een toelichting geven op de verschillende vormen van seksediversiteit en intersekse. (30 minuten)
14.15-14.30 uur Pauze
14.30-15.30 uur Workshop ‘Gender door de Blender’ door BGBF (1 uur)
15.30-16.15 uur Ervaringsverhaal en best practices (45 min)
16.15-16.30 uur Dag afsluiting, verzamelen van feedback en inzichten om de impact van de bijeenkomst te meten. Opstellen van aanbevelingen voor verdere actie. (15 min)
16.30- 17.00 uur Netwerkmogelijkheden (tijd om met elkaar de nieuwe bevindingen te delen)
Deze bijeenkomst is in Lelystad. De locatie wordt binnenkort bekend gemaakt.