Terugblik Week tegen Racisme en Discriminatie 2023
15 maart, internationale dag ter bestrijding van islamofobie
BGBF was aanwezig bij een bijeenkomst waar de Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie, Ewoud Butter, Martijn de Koning en andere sprekers vertelden over islamofobie in Europa en Nederland. Uit onderzoeken van het SCP blijkt dat 69% van de moslimgemeenschap discriminatie heeft ervaren, zo vertelde de Nationaal Coördinator en Ewoud Butter. Schrikbarende cijfers blijken uit verschillende onderzoeken. Er is ook gesproken over wat zou kunnen helpen in de strijd tegen islamofobie. Vorig jaar heeft de Verenigde Naties besloten om 15 maart tot de Internationale dag ter bestrijding van islamofobie uit te roepen. Aanleiding hiervoor is de terroristische aanslag op de moslimgemeenschap geweest op 15 maart 2019 in Christchurch, Nieuw-Zeeland.
21 maart, Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie
Op 21 maart zijn er door Bureau Gelijke Behandeling Flevoland gastlessen verzorgt op het Arte College in Almere. Diversiteit, jezelf zijn en anderen die ruimte geven stond centraal.
21 maart, Ons Voetbal is voor Iedereen
In de avond van 21 maart is Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) aanwezig geweest bij VV Unicum in Lelystad. Samen met de KNVB en Sportbedrijf Lelystad heeft BGBF een mooi avondprogramma verzorgd. De theatergroep Liveyoustory heeft de voorstelling ‘Ik wou dat het weer weekend was’ gespeeld voor de club. In deze voorstelling worden lastige thema’s op een luchtige manier bespreekbaar gemaakt door herkenbare situaties op het veld en langs de lijn neer te zetten. Na de voorstelling zijn de aanwezigen met elkaar in gesprek gegaan over diversiteit en gelijkwaardigheid binnen het voetbal.
22 maart, want ik ben maar een mens
Gio, Keizer, Charine Eyney en Ewald Gomez hebben opgetreden in Corneel met het lied ‘Mens’. Het nummer is uitgebracht in samenwerking met het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF). Na het live-optreden is er een nagesprek geweest onder leiding van Otwien Vlieri. Bezoekers en artiesten hebben hun ervaringen met discriminatie en uitsluiting gedeeld en gebrainstormd over acties om het nummer meer onder de aandacht te brengen en aandacht te vragen voor het bestrijden van discriminatie. ‘Mens’ is sinds 9 december te beluisteren (en te zien). Klik hier.
24 maart, de de week van de lentekriebels
De laatste dag van de week hebben we afgesloten met een workshop door de directeur van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland en filmmaker Claire Slingerland in de Hanzeborg. In deze workshop is ingegaan op seksuele0- en genderdiversiteit. Er zijn mooie gesprekken gevoerd met de bewoners, die erg geïnteresseerd waren en het belangrijk vonden om weer nieuwe dingen te leren. Zo was interseksualiteit een onbekend begrip en non-binair zijn kwam hen ook nieuw ten gehore. Ze gaven daarbij aan dat het heel belangrijk was het gesprek te blijven voeren met elkaar om zo open te staan voor nieuwe dingen, juist voor een oudere generatie die het minder gewend is.