Project – HOMO! is geen scheldwoord!

Homo! is geen scheldwoord!

We horen het vaak genoeg, mensen die met ‘homo’ worden uitgescholden of toegeschreeuwd. Maar homo is geen scheldwoord en zou ook niet zo gebruikt moeten worden. Hoewel het steeds normaler lijkt te worden en er vaak nauwelijks meer op gereageerd wordt (“maar ik bedoel er toch niks mee”), moeten we niet vergeten dat schelden met ‘homo’ en woorden als ‘mietje’ en ‘flikker’ wel degelijk een negatieve lading geeft aan homoseksualiteit of seksuele diversiteit.

Durf jij nog te zeggen dat je homo bent als je klasgenoot of voetbalheld dit te pas en te onpas naar zijn/haar hoofd geslingerd krijgt? Of zelf roept met de bedoeling iemand te beledigen?

Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de jongeren moeite heeft met de Coming Out. Een klimaat waarin schelden met ‘homo’ geaccepteerd of normaal gevonden wordt is niet bevorderlijk voor hun zelfvertrouwen en zelfacceptatie.

Bureau Gelijke Behandeling Flevoland zet zich in voor de bevordering van de acceptatie en emancipatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Flevoland.

Met de campagne ‘HOMO! is geen scheldwoord’ vragen wij aandacht voor de negativiteit waarmee homoseksualiteit nog steeds vaak wordt omringd.

Kun jij overal zijn wie je bent?
Iedereen heeft toch het recht om te zijn wie hij of zij is, hetero én homo, bi en transgender? Een veilige leefomgeving, op school, bij de sport, in de stad, is belangrijk. Pesten, schelden of uitsluiten doen daar afbreuk aan. Help mee om het schelden met “Homo!”, “Mietje!” en “Flikker!” te stoppen.

De campagne ‘HOMO! is geen scheldwoord’ is een initiatief van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland en wordt ondersteund door: Gemeente Almere, Gemeente Lelystad, KNVB, John Blankenstein Foundation, De Schoor, Talent in Opleiding, Sportbedrijf Almere, Sportbedrijf Lelystad, Almere City, AS’80, FC Almere, Forza Almere, S.C. Buitenboys, Sporting Almere & VV Unicum.

Bureau Gelijke Behandeling Flevoland richt zich op het voorkomen & bestrijden van discriminatie in al haar vormen. Discriminatie is het maken van onderscheid op onterechte gronden, zoals huidskleur, afkomst en nationaliteit, maar ook geslacht, leeftijd, handicap, religie, overtuiging en seksuele gerichtheid.

Word jij zelf gediscrimineerd of zie je het gebeuren? Meld het dan bij Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. Ook voor advies, informatie en bij vragen kun je hier terecht.

jQuery(function ($) { //open toggle on button click $('a.open-toggle').on('click', function(event){ $('#toggle3.et_pb_toggle_2 .et_pb_toggle_title').click(); }); });