Paarse Vrijdag in Flevoland

Op de 2e vrijdag van december, 9 december 2022, is het Paarse Vrijdag. Dat is sinds 2010 dé dag waarop scholieren en studenten, door het dragen van de kleur paars en door activiteiten te organiseren op school, hun solidariteit tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgender personen e.a. (LHBTI+) en protesteren tegen het pesten en uitsluiten van LHBTI+-jongeren. Ook op de scholen in Flevoland wordt hier weer ruim aandacht aan besteed, onder andere met de Paarse Vrijdag Krant. 

Elk jaar wordt de Paarse Vrijdag Krant (PVK) uitgebracht. De PVK stelt persoonlijke verhalen van leerlingen centraal en laat zien waarom Paarse Vrijdag belangrijk is voor elke leerling. Dit jaar heeft Bureau Gelijke Behandeling Flevoland – in samenwerking met Stichting Paarse Vrijdag Krant – een Flevolandse editie van de Paarse Vrijdag Krant uitgebracht. Voor het Flevolands katern zijn er een aantal Flevolandse LHBTI+ jongeren geïnterviewd en worden ook een aantal andere Flevolandse LHBTI+ initiatieven en organisaties uitgelicht. 
 
Deze speciale editie van de Paarse Vrijdag Krant is veel besteld door de Flevolandse scholen en biedt, door de diversiteit aan artikelen over seksuele en genderdiversiteit, mogelijkheden deze te gebruiken voor scholier en student op elk niveau en met elke achtergrond.  In elke klas zitten gemiddeld drie leerlingen met vragen over hun genderidentiteit of seksualiteit. Door aandacht te schenken aan het thema seksuele- en gender diversiteit en deze onderwerpen op school bespreekbaar te maken, helpen scholen zowel LHBTI+ leerlingen als personeel, om zich veilig te laten voelen op school.

Scholen die vragen hebben over hoe ze het beste aandacht kunnen besteden aan het onderwerp seksuele en genderdiversiteit in de klas, kunnen contact opnemen met Bureau Gelijke Behandeling Flevoland.