Het belang van coming out dag

Afgelopen week stond in het kader van Coming out dag. Door verschillende organisaties, gemeenten en bedrijven werd de regenboogvlag gehesen en werden er door Bureau Gelijke Behandeling Flevoland verschillende activiteiten (mede)georganiseerd in Almere en Lelystad.

De vraag die vaak gesteld wordt is of dit nog allemaal nodig is. Onze collega Teunis Ruiten beantwoorde deze vraag in het radioprogramma Lelystad Dichtbij bij Radio Lelystad. Hij antwoordde deze vraag met: ‘In werkelijkheid is er nog veel werk aan de winkel en moeten we onze schouders er onder zetten’. Uit onderzoek van de Groene Amsterdammer en Data-school blijkt dat de online haat tegen de LHBTI-gemeenschap sinds 2020 exponentieel is toegenomen en dit geldt in het bijzonder voor de online haat tegen transgender personen. Daarnaast blijkt ook uit onderzoek dat het aantal LHBTI-jongeren die suïcide plegen hoger ligt dan onder de heteroseksuele leeftijdgenoten. Teunis benoemde ook nog dat laatst meerdere keren de expositie ‘1 op de 90’ over intersekse personen in Lelystad is beklad en vernield.

Coming out dag is belangrijk omdat mensen en bedrijven opgeroepen worden te laten zien dat je welkom bent. Dat gebeurt onder meer door de regenboogvlag te hijsen en etalages te versieren.

Aandacht voor discriminatie
Een steeds terugkerende kritiek hierop is dat mensen zeggen dat het hen allemaal ‘door de strot wordt geduwd’. Terwijl er geen aandacht wordt gevraagd voor LHBTI mensen, zoals vaak wordt gedacht, maar aandacht voor discriminatie tegen hen.

Zo geboren en dat gaat niet meer veranderen
Teunis Ruiten vertelt hoe hij op 13-jarige leeftijd uit de kast kwam en toen al het gevoel had van ‘ik ben zo geboren en het gaat niet veranderen’. De presentator geeft aan dat het eigenlijk heel vreemd is dat je voor sommige seksuele geaardheid wel uit de kast moet komen en voor andere niet. Teunis geeft aan dat dit komt doordat onze maatschappij heteronormatief is en zolang dit niet veranderd zal Coming out dag nodig zijn.

Heb je te maken gehad met discriminatie op basis van seksuele gerichtheid of genderidentiteit? Neem dan contact met ons op via 0320-233327 of kom langs op een van onze inloopspreekuren in Almere, Dronten, Emmeloord of Zeewolde. Onze diensten zijn kosteloos.

Luister het hele interview via de volgende link, vanaf minuut 11.38:
https://www.radiolelystad.nl/luister-terug?id=368

 

 

Logo Bureau Gelijke Behandeling