Saffana – Eenzaamheid

Goedendag,
Mijn naam is saffana en ik ben 18 jaar oud. Ik loop stage bij Bureau Gelijke Behandeling en ben gevraagd om een blog te schrijven.

Het onderwerp dat ik graag zou willen bespreken in mijn blog is eenzaamheid bij, onder andere, ouderen.
Ik ben namelijk van mening dat ouderen het meeste aandacht en tijd nodig hebben in de samenleving.

Wat is het probleem?
Meer dan de helft van ouderen vanaf 75 jaar in Nederland voelt zich eenzaam. Meestal komt dat bij veel ouderen door meerdere factoren. Zo kunnen zij zich bijvoorbeeld eenzaam voelen het overlijden van een partner of een ander belangrijk persoon. Hierdoor kunnen zij veel meer thuis komen te zitten en is er een groter gat tussen het contact met hun kinderen in vergelijking met wanneer hun partner nog leefde. Dit zien we nog sterker bij ouderen die verblijven in een woonzorgcentrum. Eenzaamheid houdt niet in dat je helemaal geen mensen kent of de hele dag thuis zit zonder contacten. Eenzaamheid kan ontstaan op het moment dat jij zinvolle relaties mist of verliest.

Wat houdt eenzaamheid in?
Alhoewel ik het onder het kopje ‘wat is het probleem’ het meer had over ouderen is eenzaamheid niet leeftijdsgebonden. Iedereen kan zich eenzaam voelen. Op het moment dat jij je eenzaam voelt, heb je meestal het gevoel dat je alleen bent en voel je je niet verbonden met een ander.
Er zijn verschillende soorten eenzaamheid:

Sociale eenzaamheid:
Sociale eenzaamheid treedt op bij het ontbreken van zinvolle relaties met een grotere groep mensen om je heen, zoals kinderen, huwelijkspartner, kennissen, collega’s, buren en mensen waarmee je samen hobby’s uitvoert.

Emotionele eenzaamheid:
Wanneer iemand een hechte en/of intieme band heeft met een of meerdere personen hebben zij een emotionele band. Op het moment dat deze band wegvalt zullen zij dit gaan missen.

Kenmerken en gevolgen van eenzaamheid
De kenmerken die bij eenzaamheid horen zijn het gevoel hebben van leegte, angst, zinloosheid, verdriet. Ook kunnen er lichamelijke of psychische klachten ontstaan. De invloed die eenzaamheid heeft is groot. Als het gevoel van eenzaamheid lang blijft aanhouden kan dit de volgende gevolgen hebben:
Langdurige eenzaamheid kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Zo is er 14% meer kans op vroegtijdig sterven en 60% meer kans op dementie. Eenzaamheid kan daarnaast meer stress met zich mee brengen en de kans op depressie is groter. Ook doen eenzame mensen minder mee in onze samenleving en heerst er een gevoel van tekort aan geluk.

Discriminatie en eenzaamheid
Het discrimineren van anderen kan ook eenzaamheid tot gevolg hebben. Zo kan het zijn dat mensen die gediscrimineerd worden zich niet thuis voelen in de samenleving. 64% van Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond leidt aan eenzaamheid. Dat is enorm veel. Bij de ouderen is dat meestal zo, omdat zij de taal niet goed spreken, minder goed kunnen meedoen in de samenleving en hun familie meestal nog in hun geboorteland woont en zij elkaar dus niet zo makkelijk kunnen zien. Bij de wat jongere generatie zijn oorzaken van eenzaamheid onder andere een gevoel van discriminatie en een minder goede sociaal-economische positie.

Wat kunnen wij doen voor de eenzame mensen?
Iedereen wil zich beter in zijn, haar of hen vel voelen. Ook eenzame mensen verlangen daar dus naar. Door toenadering te zoeken kunnen wij hen daarbij helpen. Je kunt bijvoorbeeld vragen hoe het met ze gaat of glimlachen. Boodschappen voor hen doen en langsbrengen, een wandeling maken of gewoon af en toe een gesprekje voeren.