Quincy – autisme en werk

Hallo, Mijn naam is Quincy. Ik ben 19 jaar jong en woon in Lelystad. Ik ga jullie meenemen in mijn verhaal over autisme (ass). Dit omdat ik hier (vooral werkgericht) veel problemen mee hebt gehad.

Autisme en werkgevers
Ik ben sinds december 2016 gediagnostiseerd met autisme (ass). En sinds dat moment heb ik heel veel problemen gehad (en af en toe nog steeds) om aan het werk te komen. Ik werd op onwijs veel werkplekken afgewezen, omdat ze van mensen met autisme (ass), zoals ik, alleen maar negatieve kanten zagen. Terwijl mensen met autisme (ass) ook z’n positieve kanten hebben. Alleen helaas wordt dit dan vaak niet gezien of durven ze het niet aan…. En dat is jammer. Terwijl een werkgever naar mijn idee ook gewoon kan denken, ‘weetje, ik probeer het gewoon’. Maar helaas bij het woord autisme (ass) alleen al haken werkgevers af….

Afwijzing
Ik heb bijvoorbeeld gesolliciteerd bij een winkel. Die stuurde mij een mail terug, dat ze mij toch maar afwijzen, omdat ze geen mensen in dienst hebben die met mensen zoals ik om kunnen gaan. Dat gebeurde op heel veel verschillende plekken helaas. Dat raakte me wel, want je wil op een gegeven moment gewoon werken. Zonder dat gedoe met autisme (ass).

Goede ervaringen
Uiteindelijk kwam ik in een supermarkt aan het werk waar de leidinggevende met mijn autisme (ass) overweg kon…. Toen hij weg moest en er een nieuwe voor terug kwam, begonnen wij weer bij het begin en ben ik maar gaan zoeken naar een andere baan….

Toen kwam ik in een supermarkt waar ik het ook niet langer dan 2 maanden vol hield. En de supermarkt waar ik op dit moment werk…. Daar gaat het prima en ben ik inmiddels al 2 jaar in dienst! Daar kunnen ze heel goed met mijn autisme (ass) overweg en krijg ik super goeie begeleiding.

Ondanks dat ik hier en daar iets overprikkeld word, brengen ze er begrip voor op en ondersteunen ze mij er goed bij. Dat voelt voor mij een stuk prettiger, dan de jaren dat ik niet aan het werk kon komen….

Kijk verder dan je vooroordelen
Want autisme (ass) of niet, ik ben net zo als een ander mens zonder autisme (ass) en niet anders! Ik wil ook helemaal niet anders behandeld worden, maar gewoon net zo gelijk als de rest!

Wat ik dus graag ook aan werkgevers wil meegeven. Het maakt niet uit of je autisme (ass) hebt of niet, mensen met autisme (ass) kunnen net zo slim en handig zijn. Dus oordeel niet bij voorbaat al! Maar ontdek het eerst en geef iedereen een gelijke kans!

Blijf jezelf!
Dit was mijn verhaal over autisme (ass), wat ik aan jullie wil meegeven aan de hand van dit verhaal: Blijf jezelf. Laat je niet kleineren door een werkgever! Jij bent wie je bent en daar verandert niemand wat aan! (Autisme (ass) of niet!)