Norquensi – vooroordelen
Hoi! Ik ben Norquensi, 22 jaar oud en woon sinds 2016 in Lelystad. Ondanks ik een enorme workaholic ben, heb ik toch nog een paar hobby’s. Lezen, schrijven en voetballen zijn mijn grootste hobby’s. Hiernaast heb ik zelf ook een podcast waar ik met twee andere vrienden spreek over verschillende onderwerpen.
Vooroordelen,
iets wat we als mens heel vaak op de dag hebben. Wat is het en waarom hebben we het? In deze blog wil ik graag jullie als lezer meenemen in mijn leven als persoon van kleur.
Wat zijn vooroordelen?
Vooroordelen zijn een voorbarig en meestal afwijzend oordeel tegen een persoon of een groep mensen. Dit is een mening wat niet berust is op feiten, maar dus wel versterkt wordt door stereotyperingen.
Waarom hebben we vooroordelen als mens?
In het dagelijks leven worden we constant geconfronteerd met het denken in hokjes. Mensen kunnen verdeeld worden in geloof, huidskleur, geaardheid etc. Overal worden mensen in hokjes geplaatst. Je hoort het op het nieuws, op school of op het werk. Dit is ook, waarom het zo normaal is geworden om in hokjes te denken en we er niet zo snel van af kunnen komen.
Maar, waarom doen we het precies. En is het überhaupt gevaarlijk om in hokjes te denken?
Eerder heb ik aangegeven dat vooroordelen versterkt kunnen worden door stereotypes. Stereotypes kunnen overal vandaan komen en worden alleen maar erger door het herhalen hiervan. Ik geloof dat dit beeld begint bij de televisie.
Je start je televisie op en ziet het nieuws, hierna zie je meteen dat er een overval gepleegd is op de lokale winkel. Vervolgens begint de verslaggever en hoor je dat het gaat om een getinte jongeman en ongeveer 22 jaar oud. Maar, dit is niet de eerste keer. Dit beeld komt vaker terug, overval gepleegd door een getinte jongeman.
De eerstvolgende keer besluit je naar de winkel te gaan en zie je mij daar ook langs lopen. Toevallig lopen we beiden samen naar binnen. Je voelt een bepaalde angst over je heen komen, want je hebt op het nieuws meermaals gehoord dat een getinte jongen een overval pleegt. Je voelt je er niet helemaal lekker bij en drukt je tas dichterbij je lichaam. Dit gevoel, deze actie.. is dit gegrond en hoe voel ik mij hierbij? Als getinte jongeman.
Dit is waar vooroordelen gevaarlijk beginnen te worden. Je gaat er namelijk onbewust van uit dat er een getinte jongen zomaar ineens een overval kan plegen, doordat dit beeld herhaaldelijk op het nieuws is gekomen. Hierbij creëer je voor jezelf een angst voor die ene getinte jongeman.
Zodra dit vaker gebeurt, is het ook moeilijk om hiervan af te stappen. Naast het feit dat je dit verhaal vaker hoort op het nieuws, bespreek je het ook met je lokale kring en wordt het probleem eigenlijk alleen nog maar erger.
Discriminatie op het werk
Vooroordelen kunnen ook leiden tot discriminatie op het werk. De volgende maand stap je je auto in, naar het werk. Je hebt een leidinggevende functie in een groot bedrijf. Er is een mail binnengekomen van een MBO-student. Hij wilt stagelopen in het bedrijf waar jij werkt. Het is een sterk CV en je bent overtuigd. Deze student is uitgenodigd voor een gesprek.
Een week erna komt hij langs en je ziet een jongeman van kleur voor je deur staan. Je ziet dit en schrikt even. Er komen ook allerlei verschillende beelden terug naar boven. Die ene jongeman die een overval gepleegd heeft en nu is er een andere jongeman die gesolliciteerd heeft. Zonder enige echte reden wijs je hem af en ga je door met je leven.
Wat gebeurt er nu? Met die sollicitant?
Deze jongen had net zo goed ik kunnen zijn. Ik ben ook van kleur en 22 jaartjes jong. Nadat je zo veel sollicitatiebrieven hebt verstuurd, ben je er eigenlijk wel een beetje klaar mee. Zo kom je nooit aan de bak. Niet aan stage, zo kom je niet aan werkervaring. Het wordt dus ook een stuk moeilijker om later, na je opleiding, überhaupt een baan te vinden.
Hoe komen we hier van af?
Helaas ben ik bang dat dit nooit helemaal zal stoppen, maar ik heb wel een idee om het te kunnen verminderen. Ik geloof dat het allemaal begint bij een gesprek aangaan en de ander oprecht beter leren kennen.
Als we allemaal eens een keer stilstaan bij onze vooroordelen naar iemand of een groepje mensen, maar hierna wel durven het gesprek aan te gaan, zal de wereld een stuk beter zijn. Zodra je de ander beter leert kennen, kan je ook vooroordelen uit de weg helpen voor jezelf.