Bijeenkomsten over Inclusieve zorg 

 

Zorg Inclusief is een serie bijeenkomsten in oktober 2024 waarin diversiteit en inclusie in de zorg- en welzijnssector centraal staan.

De bijeenkomsten bieden handvatten en inzichten voor zorgprofessionals en iedereen die beroepshalve geïnteresseerd is in hoe zij kunnen bijdragen aan een meer inclusieve zorgomgeving. De bijeenkomstenserie bestaat uit de volgende vier bijeenkomsten die onafhankelijk van elkaar gevolgd kunnen worden. Uiteraard kunnen ze ook alle vier gevolgd worden. Alle bijeenkomsten vinden plaats in Almere. 

Oud & Proud 

In Nederland ervaren regenboogsenioren, ouderen die zich identificeren als LHBTI+, soms eenzaamheid en sociaal isolement door een gebrek aan begrip en inclusiviteit in de zorgsector. Zij hebben niet zelden een ‘dubbelleven’ geleid door hun ware identiteit te verbergen, uit angst voor reacties uit de omgeving. Dit draagt eraan bij dat sommige regenboogsenioren aarzelen om een beroep te doen op zorgdiensten.  

Deze bijeenkomst heeft tot doel het vergroten van het bewustzijn met betrekking tot gender- en seksuele diversiteit in de ouderenzorg. 

Dinsdag 1 oktober van 13.00- 17.00 uur  

Meer info en aanmelden voor ‘Zorg Inclusief – Oud & Proud’ via onderstaande button. 

Diversiteit op de Werkvloer 

Uit onderzoek blijkt dat er Iin de zorg zijn er nog steeds medewerkers nog steeds die te maken hebben met discriminatie en racisme van zowel patiënten/cliënten als van collega’s en leidinggevenden. In deze bijeenkomst staan we stil bij de instandhoudingsmechanismen en hoe dit doorbroken kan worden. 

Deze bijeenkomst heeft tot doel om draagvlak te creëren binnen de zorg om werk te maken vanhet voorkomen en bestrijden van discriminatie. 

 Dinsdag 15 oktober van 13.00-17.00 uur  

Meer info en aanmelden voor ‘Zorg Inclusief – Diversiteit op de Werkvloer’ via onderstaande button. 

Kleurrijke Zorg 

In deze bijeenkomstbijeenkomst staant impliciete en expliciete discriminatie in de zorg centraal en de negatieve gevolgen die dat heeft voor mensen die buiten de ‘witte norm’ vallen. Daarnaast besteden we aandacht aan het feit dat veel onderzoeken in de gezondheidszorg gericht zijn op de witte patiënt, wat kan leiden tot misprognoses bij mensen van kleur. We bekijken ook hoe diversiteit in het personeelsbeleid kan bijdragen aan betere zorg. Dinsdag 22 oktober van 13.00-17.00 uur  

Meer info en aanmelden voor ‘Zorg Inclusief – Kleurrijke Zorg’ via onderstaande button.

Ik ben geen Man 

In de medische gezondheidszorg is de benadering en behandeling vaak gebaseerd op het mannelijk lichaam. Hierdoor krijgen vrouwen niet altijd de meest passende zorg. Ook bij ziektes die op het eerste gezicht niets met het geslacht te maken lijken te hebben. Vaak worden vrouwen niet serieus genomen en wordt gesuggereerd dat het te maken heeft meten soms doorverwezen naar de psychische gezondheid terwijl hier helemaal niet de oorzaak ligt.    

Deze bijeenkomst heeft tot doel om het bewustzijn te vergroten en zorgpersoneel te informeren over mogelijke implicaties van genderongelijkheid in de gezondheidszorg. 

Dinsdag 29 oktober van 13.00-17.00 uur  

Meer info en aanmelden voor ‘Zorg Inclusief – Ik ben geen Man’ via onderstaande button.

Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door Bureau Gelijke Behandeling Flevoland met inzet van de expertise van Flever, Pharos, Mirjam Kaijer, Roze 50+ en Movisie. 

 

Accreditatie in aanvraag bij: 

  • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en register Zorgprofessionals 
  • LV POH –GGZ 
  • Stichting Kwaliteitsregister Geestelijke Verzorgers