“Wij zijn geen virussen!”: Chinezen en andere Nederlanders van Aziatische herkomst spreken zich uit tegen discriminatie

Sinds de uitbraak van het Coronavirus, die begon in Wuhan China, neemt discriminatie tegen Nederlanders van Chinese en andere Aziatische herkomst een hoge vlucht.

Farmaciestudente Wendy Zeng (22) werd in Utrecht geconfronteerd met twee jongens die begonnen te hoesten en hun jas over een gezicht trokken terwijl ze ‘corona’ fluisterde, zodra zij in de bus stapte. In Dordrecht dachten 13 mannen grappig te zijn door een foto te maken met mondkapjes in een Chinees restaurant (nrc.nl).
De lift van een Wageningse studentenflat waar veel Chinese studenten wonen werd in de avond van 8 februari beklad met de woorden ‘sterf chinees’ en besmeurd met poep en urine. Ook was er een Chinese vlag van een kamerdeur gescheurd (gelderlander.nl).

Is discriminatie tegen mensen met een Aziatische achtergrond een nieuw fenomeen? Nee, “maar sinds het coronavirus is het wel next level, of zelfs twee levels erger”. Aldus Jingli Gao de voorzitter van de Chinese studentenvereniging in het Erasmus magazine.

De druppel die de spreekwoordelijke emmer heeft laten overlopen was de uitzending van Lex is laat op Radio 10 waarin het lied ‘Beter voorkomen dan Chinezen’ werd gedraaid. Dit lied werd als ‘diep kwetsend’ en ‘volkomen respectloos’ ervaren (trouw.nl).

Inmiddels zijn er talloze meldingen gedaan bij ADV’s over deze uitzending, bij Bureau Gelijke Behandeling Flevoland zijn dit er inmiddels 102 (op 14-02, om 15:30 uur). Hiernaast hebben meer dan 50.000 mensen de petitie ‘Wij zijn geen virussen, wij zeggen nee tegen racisme tegen Chinese (en ook alle andere Aziatische) Nederlanders’ getekend. Vrijdag 14 februari begint ook de campagne #ikchinees waarin de Chinese gemeenschap mensen oproept om chinees te gaan eten en een selfie met #ikchinees te delen op social media (hvnl).

Op de facebookpagina van Lex zien we dat een aantal mensen het terecht en goed vinden dat het radiostation en de DJ inmiddels excuses hebben gemaakt voor de uitzending. Sommige mensen maken zich er echter kwaad om dat de “discriminatiekaart getrokken wordt” en een andere opmerking die we als anti-discriminatievoorziening nogal eens horen is “waarom Chinezen/Aziaten zich nu ‘opeens’ gediscrimineerd voelen, terwijl het eerst nooit een probleem was.”

De huidige generatie spreekt zich inderdaad meer uit tegen discriminatie volgens Frank Pieke, hoogleraar Chinastudies aan de Universiteit Leiden. Niet omdat ze “lange tenen” hebben, zoals een Facebooker het stelt, maar omdat ze hier geboren zijn en zich gerespecteerd en een deel willen voelen van de samenleving (nrc.nl). Veel ‘grappige’ opmerkingen, beledigende liedjes en scheldwoorden zijn wellicht nooit als discriminatie gemeld, maar dat betekent niet dat ze niet gezegd zijn en niet gehoord werden.
Het doet wel degelijk pijn en er is nu ook veel angst dat het erger gaat worden.
“Als het steeds maar gebeurt, gaat het je raken.” zegt Phoei Ying Tang hierover (in trouw.nl). De sociale media dragen hiernaast ook bij aan het verspreiden en het massaler worden van het geluid tegen discriminatie van Aziatische Nederlanders (Hui-Hui Pan, van het Pan Asian Collective op idemrotterdam.nl).

Woon jij in Flevoland en wil je in gesprek met Bureau Gelijke Behandeling Flevoland over jouw ervaringen met stigmatisering, stereotypering en discriminatie op grond van jouw Chinese (of andere Aziatische) herkomst? Individueel of in een groepje? Laat je contactgegevens achter via info@bureaugelijkebehandeling.nl. Wij horen graag van je!

Voor iedereen die melding doet of heeft gedaan van de uitzending van radio 10/Lex Gaarthuis: wij zullen u persoonlijk berichten over het vervolg. Meld discriminatie hier.
Gezamenlijk met de andere anti-discriminatievoorzieningen zal er gereageerd worden naar het radiostation en Lex Gaarthuis. Dit kan iedereen t.z.t. vinden via onze website of sociale media.

Verder lezen:

https://www.trouw.nl/binnenland/deze-jongeren-zijn-discriminatie-zat-bestrijd-het-virus-niet-de-mensen~b46bcca4/

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/11/het-racisme-tegen-chinezen-is-een-puist-die-nu-openbreekt-a3990087

https://www.petities.com/we_zijn_geen_virussen

https://www.erasmusmagazine.nl/2020/02/11/voorzitter-chinese-studentenvereniging-discriminatie-is-sinds-corona-next-level/

https://idemrotterdam.nl/5-vragen-over-racisme-tegen-aziatische-nederlanders-na-uitbraak-coronavirus/

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/nederlandse-chinezen-selfie/

https://www.facebook.com/lexgaarthuis

Reactie Radio 10 melding ADV