Wethouder opent internationale dag tegen discriminatie op Lelystadse Al-Ihsaanschool.

21 maart 2011

Jij komt op school met een hoofddoek en de meester vraagt of jij deze af wilt doen.  Is dat discriminatie, ja of nee ? Een cadeautje pas uitpakken als de visite weg is.. is dat gewoon of vreemd ? Als meisje warm lopen voor voetbal? Als man er voor kiezen vrouwen geen hand te geven? Gewoon of vreemd?

Deze en andere vragen vormden een onderdeel van de gastlessen die Bureau Gelijke Behandeling Flevoland op 21 maart, de Internationale Dag tegen racisme en discriminatie verzorgd heeft op basisschool Al – Ihsaan in Lelystad.  De gastlessen werden gegeven aan groep 6 en 8. Wethouder Meta Jacobs opende hierbij de gastles van groep 8. De gastlessen ‘ Het is maar hoe je het bekijkt ‘ hebben als doel de leerlingen inzicht te geven in (eigen) vooroordelen en hen duidelijk te maken wat het begrip discriminatie inhoudt en wat je daartegen kunt doen.

De Internationale Dag tegen racisme en discriminatie bestaat sinds 21 maart 1960. Toen verzamelde zich in Sharpeville, een  zwarte  township in Oranje Vrijstaat – Zuid-Afrika, een menigte om vreedzaam te demonstreren tegen de zogenaamde pasjeswetten. De pasjeswet dwong de zwarte bevolking daar te gaan wonen waar de blanke regering wilde. Gezinnen werden daardoor vaak uit elkaar gehaald. Zonder waarschuwing vooraf openden politieagenten vuur op de demonstranten. Het werd een bloedbad: 69 mensen werden hierbij doodgeschoten en 180 mensen raakten gewond. Op deze schietpartij volgde de aankondiging van de noodtoestand door de Zuid-Afrikaanse regering en de bekendmaking van enkele noodwetten. Op grond van de noodtoestand en deze wetten werden in een korte tijd meer dan 20.000 mensen opgepakt.

Verspreid over het hele land vieren antidiscriminatievoorzieningen deze bijzondere dag met verschillende activiteiten. Bureau Gelijke Behandeling Flevoland doet dat ditmaal door extra aandacht te vragen voor de gastlessen, die in de hele provincie worden gegeven.

Ook zullen op 21 maart de discriminatiecijfers 2010 van de zes Flevolandse gemeenten worden gepresenteerd. 

Voor meer informatie zie: 

http://www.omroepflevoland.nl/Nieuws/79803/opnieuw-toename-klachten-discriminatie