Terugblik: Transgender Gedenkdag, 18 november in Lelystad

Transgender Netwerk Nederland (TNN) en Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) organiseerden de landelijke herdenking van Transgender Gedenkdag/ Transgender Day Of Remembrance op zondagmiddag 18 november in het Agora Theater.

De middag kende een vol en bijzonder programma met onder andere jonge danser Lion die prachtige improvisatiedans liet zien. Hij danste onder andere op een nummer geschreven en gezongen door Valentina Elèni ‘Ik ben hier’. Singer-songwriter Valentina bracht hiernaast ook nog ‘Eigen zaken’ en ‘Eén dag’ ten gehore.

Alle namen van de 369 transgender personen die in het afgelopen jaar zijn vermoord en omgekomen door geweld als gevolg van transfobie en die op Transgender Remembrance Day herdacht worden, zijn door de middag heen voorgelezen door verschillende transgender personen uit Flevoland en/of hun naasten. Voor elk van de slachtoffers is een kaarsje ontstoken. De lijst met namen was toegevoegd aan het programma, zodat de bezoekers mee konden lezen.

Hoewel de meeste namen van overzee kwamen, en met name uit Brazilië, liet Trans Ambassadeur van TNN Corine van Dunn zien dat er ook in Nederland nog veel te winnen valt bij de veiligheid van transgender personen. Ze presenteerde de resultaten van een onderzoek door Erik van Oosterhout naar de ervaringen met verschillende vormen van geweld onder transgender personen in Nederland ‘Overal op je hoede. Geweld tegen transgender personen’. Wethouder Peter Schot reageerde hierop.

De wethouder overhandigde ook het eerste exemplaar van het boekje ‘Worden wie we zijn, ervaringen van transmannen en een transvrouw’ (een uitgave van BGBF) aan de geïnterviewden en de auteur Katelijn Berghoef. Voor elke bezoeker was na afloop een exemplaar beschikbaar.

De herdenking werd afgesloten met de bijzondere voorstelling ‘ik besta nog’ van Mounir Samuel. Grappig, verdrietig, luchtig en serieus tegelijkertijd.

Na afloop van de herdenking was er gelegenheid elkaar te ontmoeten en na te praten met een drankje. Ook werd er een soepmaaltijd aangeboden. De herdenkingsbijeenkomst maakte veel indruk, bleek uit de gesprekken met de bezoekers, en het was voor velen een zeer emotionele middag geweest.

Het programma was toegankelijk voor doven/slechthorenden door de inzet van Ruth Krooshof, een tolk Nederlandse gebarentaal via Roze Gebaar. Ze heeft dit voortreffelijk gedaan en ook de live-muziek en de voorstelling werden op zeer mooie wijze door haar vertolkt.

Bureau Gelijke Behandeling Flevoland en Transgender Netwerk Nederland bedanken iedereen die heeft meegewerkt aan deze herdenking hartelijk voor hun tomeloze inzet om van de Transgender Gedenkdag in Lelystad een bijzondere dag te maken voor de slachtoffers en voor de aanwezigen met wie wij samen hebben mogen herdenken.

 

 

Foto: Fotostudio Wierd