Democratiefabriek

De Democratiefabriek:
Een interactieve tentoonstelling vaan stichting vredeseducatie over vrede, democratie en burgerschap.
Democratie is voor de meeste mensen als water voor een vis: vanzelfsprekend. Maar dat is het niet! Democratie is mensenwerk en kan ontdekt en geoefend worden in de Democratiefabriek. Een fabriek waarin kinderen en jongeren democratie kunnen onderzoeken met machines, apparaten en gereedschappen.

Democratiefabriek in Lelystad
Van 12 t/m 21 maart 2019 was de Democratiefabriek te bezoeken in de FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.
In totaal hebben 24 klassen de tentoonstelling met veel enthousiasme bezocht, van bovenbouw PO tot onderbouw VO en praktijkonderwijs.

De opening was dinsdag 12 maart met de burgemeester van Lelystad en leerlingen van basisschool ’t Schrijverke.
De leerlingen waren voorbereid met een les ‘Vraag het de burgemeester’. Bij de opening stelden ze de vragen die ze hadden bedacht in de gastles aan burgemeester Ina Adema, als echte journalisten. Ze hebben de antwoorden in de klas op creatieve wijze verwerkt. Bureau Gelijke Behandeling Flevoland heeft in de Flevopost een pagina op laten nemen met foto’s van de leerlingen en de burgemeester (gemaakt door fotostudio Wierd) en de vragen en antwoorden:

Reviews Democratiefabriek Lelystad
nnb

Werkwijze Democratiefabriek
“We leren ze geen feiten. het gaat om je mening en als mensen hun eigen mening kunnen vormen en delen met anderen en kunnen luisteren naar andermans mening. Dan is de basis van democratie eigenlijk gelegd”(Vredeseducatie).
In de Democratiefabriek wordt met hoofd, hart en handen gewerkt. Jongeren discussiëren met elkaar en het is een levendige boel. Bezoekers worden uitgedaagd om hun kennis van de democratie te vergroten en hun meningen te vormen. Jongeren zappen en surfen door de Democratiefabriek en worden geconfronteerd met dilemma’s, analyses, vragen en keuzes. De tentoonstelling gaat over grote thema’s als conflicten, macht en democratie maar gaandeweg ontdekken de bezoekers dat de tentoonstelling over hen zelf gaat. Over hun eigen idealen, hoop, waarden, houding en gedrag.
Thuis of op school verwerken bezoekers hun antwoorden in een internetprogramma en printen ze een certificaat met een reactie op de keuzen, die ze in De Democratiefabriek maakten

Meer informatie? Mail naar info@bureaugelijkebehandeling.nl