Online Masterclass project op SG de Rietlanden

Online onderwijs, halve klassen en nu weer hele klassen. Het zijn roerige tijden geweest voor het onderwijs.
SG de Rietlanden te Lelystad wilde graag extra aandacht besteden aan seksuele- en genderdiversiteit.
Normaliter komt BGBF dan op bezoek in de klas met een vrijwilliger, soms ook met educatief theater (wat hier in eerste instantie ook het plan was), dus het vroeg wat creativiteit om in dit corona schooljaar alsnog nog ‘te gast’ te zijn in de lessen.

Wat doen we en met wie

Inmiddels zitten we al 2 weken in het project. Elke ochtend om 8:15 uur zitten wij online klaar voor de Masterclass, waarin we met een halve klas tijdens de mentorles in gesprek te gaan met de leerlingen. Dank aan Nick en Claire voor hun ervaringsdeskundige inzet zo vroeg in de morgen! In totaal zullen wij samen 14 masterclasses verzorgen.

Programma

De leerlingen hadden in de weken voorafgaand in de klas een film gekeken. BGBF heeft hiervoor een compilatie gemaakt van de verhalen van Gladys en Imran (iedereenisanders.nl) en Mylan (documentaire De Oversteek, cineinclusief.nl) inclusief kijkersvragen. Sommige klassen hadden deze vragen al in de les besproken en extra vragen voorbereid. Andere klassen waren nog niet zo ver gekomen, maar dat maakte niet uit.
In de masterclass praten we door over de thema’s in de film: Jezelf zijn en worden, de weg ernaartoe en de obstakels die je hierop kunt tegenkomen, hoe je dit kan overwinnen en hoe je elkaar daarbij kunt helpen.

Impact

Tijdens de Masterclasses van BGBF wordt voorzichtige nieuwsgierigheid afgewisseld met persoonlijke verhalen. De leerlingen vinden het fijn om vragen te kunnen stellen aan een ervaringsdeskundige en dat deze zich zo kwetsbaar durft en wil opstellen voor hun klas. Een citaat om mee af te sluiten van één van de leerlingen:
“Iedereen moet gewoon zichzelf kunnen zijn, kunnen zijn waar die zich goed bij voelt. Laat elkaar in je waarde”