Moskeeën in Almere ontvangen doodsbedreigingen

Naar aanleiding van de diverse mediaberichten over de dreigbrieven verzonden aan moskeeën in Nederland heeft Bureau Gelijke Behandeling Flevoland contact gezocht met alle Flevolandse moskeeën. We hebben nagevraagd of deze een dreigbrief hebben ontvangen. Bij verschillende Almeerse moskeeën blijkt dit het geval, onder andere met gescheurde Koranteksten. Ook op 9 april kreeg een moskee uit Almere een dreigbrief met een verontrustende en dreigende boodschap. De Almeerse moskeeën hebben aangifte gedaan en BGBF heeft om aanpak verzocht bij het Openbaar Ministerie.

In ieder geval twee moskeeën in Almere hebben haatbrieven ontvangen. Het zijn de zoveelste bedreigingen aan het adres van deze moskeeën. Ze hebben aangifte gedaan bij de politie. Ook stuurden ze, samen met twee andere moskeeën, een brief aan de gemeente: ‘Wij constateren een zorgelijk klimaat van islamofobie en discriminatie van moslims in Nederland, en dus ook in Almere, waar te weinig aandacht aan wordt besteed vanuit bestuur en politiek. Wij voelen ons niet meer veilig in onze moskee.’[1]

De inhoud van de brieven
Ondertussen twijfelt de politie over de dreiging die er vanuit de brieven uitgaat, het wordt eerder als belediging geïnterpreteerd, terwijl de moskeeën vrezen voor de veiligheid van hun gelovigen en vragen om zichtbare aanwezigheid van politie bij de bedreigde gebedshuizen. 
Moeten we ons nog afvragen of er dreiging van de brieven uitgaat? In de brief wordt onder andere gesteld dat ‘moslims levend verbrand moeten worden’ en als de ‘Turken en Marokkanen niet het land uit gaan, ze vergast zullen worden net als de Joden’. Als dat geen bedreiging is, wat dan wel?
Als de haat zich op de islam richt en niet op moslims, is het niet strafbaar als discriminatie of groepsbelediging volgens het OM. In de dreigingen wordt er echter wel verwezen naar moslims en mensen met een migratieachtergrond. 
Naast de doodsbedreigingen wordt er in de haatbrieven ook beledigd met o.a. een spotprent van Mohammed en verscheurde Koranteksten.

Een piek in anti-islam voorvallen
Op republiekallochtonie.nl[2] is te lezen dat er begin een april een nieuwe piek van gewelddadige anti-islam voorvallen merkbaar is in Nederland. Dit is merkwaardig, omdat het niet te herleiden is tot specifieke gebeurtenissen. Wellicht speelt de aanvang van de Ramadan en daarmee de media-aandacht voor de islam een rol.

Wat te doen tegen deze incidenten en islamofobie?
Bureau Gelijke Behandeling Flevoland heeft contact gezocht met de moskeeën van de gemeenten uit Flevoland en nagevraagd of die moskeeën ook een dreigbrief hebben ontvangen. Ook hebben wij contact gezocht met de politie, OM en gemeente en om een aanpak verzocht. We zullen blijven volgen hoe dit wordt opgepakt door de verantwoordelijke partijen en dit indien nodig proberen bij te sturen. Laat het ons weten als jouw moskee ook een haatbrief heeft ontvangen.
Deze incidenten vragen natuurlijk om een goede aanpak, maar er wordt ook gevraagd om beleid, om de incidenten te zien ‘als onderdeel van een breder fenomeen’.[3]
De Burgemeester van Almere, Franc Weerwind, stelt wel dat de haatbrieven het resultaat zijn van een verharde samenleving en dat we ‘met elkaar in gesprek moeten’. [4]Dit gesprek met de moskeeën richt zich echter nog te vaak op de potentiele dreiging vanuit de moskee, zoals ook wordt gesteld in het rapport ‘Ook mijn Flevoland[5]’ van BGBF, en niet op de dreigingen aan het adres van de moskee.

Joodse gemeenschappen starten petitie tegen islamofobie
Joodse gemeenschappen hebben hun steun uitgesproken naar de moskeeën en er gaat een door hen geïnitieerde petitie rond: ‘Geen ruimte voor islamofobie’. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdJv0okoX0idl58JunL1UVAdZnNixqkpGacfGRA60aG-v4Ebg/viewform


[1] https://www.almeredezeweek.nl/article/details/noodkreet-moskeen-wij-voelen-ons-niet-meer-veilig

[2] https://www.republiekallochtonie.nl/blog/achtergronden/nieuwe-piek-in-hatecrime-tegen-moskeeen%C2%A0

[3] https://www.republiekallochtonie.nl/blog/achtergronden/nieuwe-piek-in-hatecrime-tegen-moskeeen%C2%A0

[4] https://www.nporadio1.nl/binnenland/31028-burgemeester-franc-weerwind-dreigbrieven-aan-moskee-zijn-gevolg-van-verruwing-in-de-samenleving

[5] https://bureaugelijkebehandeling.nl/wp-content/uploads/2021/03/Ook-mijn-Flevoland-web.pdf