Meer samenwerking geeft extra kleur en zichtbaarheid aan Lelystadse Coming Out Week

Samen met heel veel vrijwilligers heeft Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) van 6 tot en met 11 oktober in Lelystad Coming Out Week gevierd. Het motto was: zichtbaar en veilig jezelf kunnen zijn in Lelystad. ‘ Die zichtbaarheid gaat aan acceptatie vooraf’ zegt directeur Arja Kruis van BGBF, ‘en is daarmee essentieel op alle plekken binnen de Lelystadse samenleving’. Ook plaatsvervangend voorzitter van Provinciale Staten Peter Pels benadrukte bij het hijsen van de provinciale regenboogvlag: ‘We zijn er nog niet wanneer we op politiek correcte plekken als het provinciehuis zeggen dat diversiteit ongeacht seksuele gerichtheid belangrijk is. Het roer moet om, ook langs de sportvelden en op straat’.

Met een Coming Uitmarkt in de FlevoMeer Bibliotheek startte de week. Vrijwilligers deelden in en buiten de bibliotheek bidons met het weekprogramma uit. Dat leverde veel positieve reacties op, maar ook enkele negatieve: ‘Van homoseksualiteit moet ik niks hebben en nu gaan ze er ook al een kerkdienst voor organiseren’ verzuchtte een vrouw.
Zondag kleurde de Ontmoetingskerk roze met een viering voor LHBTI’s en open minded mensen uit Lelystad en de regio. ‘ Bij ons in Harderwijk kan zoiets nog absoluut niet’ zegt een bezoeker die voor het eerst met zijn vriend naar de viering is gekomen. Voorganger ds. Wielie Elhorst vertelde over zijn persoonlijke Coming Out, danser Ennio Drost liet met Harry Kaptein op de vleugel ervaren hoe het eruit ziet wanneer je je geaccepteerd en gezien voelt.

Filmtheater Lelystad programmeerde in de Agora op dinsdag de film Plaire, Aimer en Courir Vite. Een uitstekende film over een bijzondere liefde tussen twee mannen in en om Parijs. De ziekte aids speelde op de achtergrond zeker een rol, maar meer nog was het een warm menselijke film over vriendschap en verlangen.

Na een open inloop in poolcentrum The Wizzards op woensdag was het donderdag natuurlijk de echte Coming Out Dag. Veertig Lelystadse organisaties hesen de regenboogvlag waaronder sommigen voor het eerst: Bataviastad, KUBUS, Omroep Flevoland, theater POSA.

Op het regenboogpad traden een mannen- en vrouwenstel in het huwelijk, geregisseerd door de theatermakers van DRAMAXX. Even daarvoor waren ze uit hun roze huwelijksboot gestapt en feestelijk met taart en champagne ontvangen door ondernemers van de Boswijk. De beide stellen kregen op hun tocht door de Gordiaan vrijwel uitsluitend positieve reacties. Ook hier deelden vrijwilligers flyers uit om mensen te wijzen op het Lelystadse regenboogstadprogramma en de betekenis van Coming Out Dag.
Ondertussen was in de FlevoMeer bibliotheek op dezelfde dag een programma gestart met een mystery film, Biblio-GAY en ’s avonds de bijzondere ontmoeting met het duo Transpals. François uit Dronten en Dylan uit Almere vertelden over hun reis door Europa om transgenderjongeren te helpen, binders uit te delen en hun ervaringen te filmen. Genderdysforie blijkt nog in veel van de  landen die zij bezochten een probleem te zijn voor ouders, op school en in het contact met de overheid. De verdere plannen van Transpals zijn op Instagram en Facebook te volgen.

Bureau Gelijke Behandeling is blij met de nieuwe samenwerkingscontacten die tijdens deze Coming Out Week zijn ontstaan. ‘Volgend jaar wordt Coming Out Dag in Nederland voor de tiende keer gevierd. We kijken al uit naar de brainstorm met onze partners en vrijwilligers hoe we dit jubileum nóg meer zichtbaarheid kunnen geven’ aldus de organisatie.

Meer informatie over het Lelystadse regenboogprogramma kun je vinden via onze onze regenboogstad pagina: http://bureaugelijkebehandeling.nl/project/lelystad-regenboogstad/ of door te mailen naar info@bureaugelijkebehandeling.nl. Ook kun je incidenten waarbij LHBTI-veiligheid op school, op je werk of in de buurt een rol speelt hier melden. Want niet alleen zichtbaar, maar ook veilig jezelf kunnen zijn in Flevoland is van het grootste belang.

 

foto (c): Wierd Massink