Online behandeling voor LHBT+ jongeren met suïcidegedachten

Lesbische, homo- en biseksuele jongeren doen 3 tot 5 keer vaker een poging tot zelfmoord dan heteroseksuele jeugd; transgender personen denken zelfs 5 tot 10 maal zo vaak aan zelfmoord.
Wanneer je als LHBT+ jongere met suïcidegedachten kampt, kan je je aanmelden voor een online behandeling via de website PratenOnline

De behandeling bestaat uit 8 online chatsessies, gericht op het verminderen van zelfmoordgedachten én het leren omgaan met lastige situaties rondom je seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Deze online interventie is ontwikkeld in samenwerking met professionals en vrijwilligers in de gezondheidszorg, en met LHBT-jongeren en hun ouders. De behandeling is gebaseerd op bestaande effectieve online en face-to-face modules, die aandacht besteden aan minderheidsstress bij LHBT-ers.

Deze online behandeling is niet beperkt tot wie al uit de kast is als lesbisch, homo- of biseksueel of als transgender, maar ook voor queer, panseksueel, non-binair, gender non-conform, gender fluïde, of voor als je het (nog) niet zo goed weet.

Deelnemen
Je kunt deelnemen als je tussen de 16 en 27 jaar oud bent, LHBT+ bent of deze gevoelens (een beetje) herkent, én last hebt van zelfmoordgedachten.

De Rijksuniversiteit Groningen wil graag onderzoeken of deze behandeling helpt in het verminderen van de zelfmoordgedachten. Voor deelname aan dit onderzoek kan je apart toestemming geven.

De behandeling en bijbehorend onderzoek zijn onderdeel van een project vanuit de Rijksuniversiteit Groningen, PratenOnline, ZonMW, Movisie en Stichting 113 Zelfmoordpreventie.

Wil je meer weten? Lees dan dit bericht.

Afbeelding via: https://www.113.nl/actueel/online-behandeling-voor-lhbt-jongeren-met-suicidegedachten