KNVB start meldapp tegen racisme in het voetbal

Vanaf vandaag is het mogelijk om de nieuwe app Discriminatiemelder te downloaden. Vorig jaar kwam het KNVB, Rijksoverheid, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en Vrouwen Eredivisie met het aanvalsplan ‘Voetbal is voor iedereen’ om racisme in het voetbal tegen te gaan. Een van de onderdelen van het aanvalsplan is de Discriminatiemelder. Met deze app kunnen incidenten gemeld worden die te maken hebben met racisme, homofobie en discriminatie in het voetbal en daarbuiten. De app is een middel om scheldpartijen en discriminerende opmerkingen tegen te gaan en zo een veilige omgeving te creëren.  

In de nieuwe app kunnen er drie categorieën meldingen gedaan worden. Meldingen Algemeen, Betaald Voetbal en Amateurvoetbal. De meldingen in de categorieën Meldingen Algemeen en Amateurvoetbal komen bij Discriminatie.nl terecht. De plaatselijke ADV’s zullen de meldingen oppakken en contact opnemen met de melder als dit gewenst is. Wij juichen deze aanpak van de KNVB toe. De meldingen van Flevolanders zullen opgepakt worden door Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. Samen met de verenigingen en de KNVB zullen we op zoek gaan naar een oplossing voor een individuele situatie.

Anoniem melden is ook mogelijk. Alle meldingen zijn belangrijk want er wordt van alle meldingen een anoniem overzicht gemaakt en op deze manier zal het zichtbaar worden waar zich problemen voordoen en daar zou actie genomen kunnen worden.