Is Flevoland ook mijn Flevoland? Islamitische Flevolanders aan het woord

Bureau Gelijke Behandeling Flevoland presenteert het onderzoeksrapport ‘Ook Mijn Flevoland, verhalen uit de provincie van moslims en moslima’s’. Voor het onderzoek is gesproken met 24 islamitische Flevolanders. Zij vertellen o.a. over hun persoonlijke geschiedenis in Nederland en Flevoland. Over hoe hun leven er nu uitziet en de uitdagingen die zijn tegenkomen in het vinden van werk, het opvoeden van kinderen en het contact met andere inwoners. Ook geven ze een kijkje in wat zij verwachten en hopen van hun toekomst, waar zij de mogelijkheden en kansen zien en hoe ze hier zelf aan kunnen bijdragen.

Het rapport is te vinden op de website bureaugelijkebehandeling.nl
Liever een hard-copyversie? Laat het weten via info@bureaugelijkebehandeling.nl.
Voor nu alvast een aantal belangrijke conclusies:

  • De islamitische Flevolanders die ooit als arbeidsmigrant zelf of met familie hier heen zijn gekomen, missen de warmte en vriendelijkheid van vroeger. Er zijn minder activiteiten en er is minder vriendelijkheid en hulpvaardigheid dan eerst. “Nu kijken ze ons aan alsof we spinnen zijn”benoemt een islamitische vrouw uit Dronten.
  • Voor de Flevolanders die als (jong)volwassene naar Nederland en Flevoland zijn gekomen blijkt het vinden van passend werk wat lastiger dan voor de islamitische Flevolanders die zijn opgegroeid in Nederland. Maar ook zij hebben wel menig obstakel moeten overwinnen met betrekking tot o.a. hun hoofddoek, een accent en vooroordelen. “Ondanks je beste cijfers, moet je extra moeite doen voor een stage. Zelfs klasgenoten zeiden, Hoe kan het dat jij geen stage hebt?!” 
  • Er wordt een scheiding tussen groepen ervaren, die lastig te doorbreken blijkt, hoewel hier met nieuwere generaties verandering in lijkt te komen.
  • De geloofsbeleving en uiting is bijzonder divers, waarbij wel opvalt dat meerdere moslima’s aangeven hun kinderen anders religieus opvoeden dan hun ouders hebben gedaan. 
  • Bijna alle moslims en moslima’s in het onderzoek hebben discriminatie ervaren en velen onder hen ook zeer frequent. 
  • Toch staan ze veelal positief tegenover de toekomst. Ze denken dat verandering mogelijk is, mits er actie wordt ondernomen, door de politiek en overheid, organisaties en instellingen en ook door henzelf.

Podcast: Ook mijn Flevoland
Het onderzoekrapport is gepresenteerd in de allereerste Gelijke Behandeling Podcast van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF). Samen met Mounir Samuel, wethouder de Jonge en gast Baqia trapt BGBF de podcastserie af, waarin ze het komende jaar dieper zullen duiken in de verschillende thema’s uit het onderzoek, waaronder identiteit, participatie en discriminatie. 

Mounir Samuel stelt kritische kritische vragen. We praten over stigmatisering en ervaringen met discriminatie. Het belang om eerst het probleem te benoemen om hier vervolgens actie op te kunnen ondernemen en waar de kansen liggen in onze jonge provincie. Wethouder de Jonge: “ik ben blij dat dit rapport er ligt. We spreken een aantal keren per jaar met de moskeebesturen, dat is niet een representatie van de gemiddelde moslim of moslima en je praat ook over andere dingen, dan waar het in dit rapport over gaat. Het is een goede basis voor, wat mij betreft, een reeks van gesprekken met inwoners die zich hierbij thuisvoelen in onze stad.”

Meer weten over dit onderwerp? Of wil je meepraten over het leven als moslim in Flevoland?
Luister naar de podcast via: www.bureaugelijkebehandeling.nl/podcast
Stel je vragen via de socials/mail of geef je op en misschien word jij wel onze volgende gast. 

info@bureaugelijkebehandeling.nl
BGB-Flevoland
Facebook