Durf zichtbaar jezelf te zijn: hoe ga ik om met weerstand?

Landelijk project weerbaarheid en empowerment start in Almere.

Vervolg van dit traject is uitgesteld ivm corona-maatregelen.

7 oktober verzamelt er een diverse groep mensen in sportcomplex Olympiakwartier in Almere voor de eerste training van ‘Overal jezelf kunnen zijn’. Wethouder Froukje de Jonge is aanwezig om samen met de deelnemers en de organisatoren deze eerste sessie af te trappen. 

‘Overal jezelf kunnen zijn’ is een trainingsprogramma weerbaarheid en empowerment voor mensen die te maken krijgen met discriminatie en is een initiatief van Tijgertje LHBTI Krav Maga, Transgender Netwerk Nederland (TNN) en de joodse organisaties het CIDI en Joods Maatschappelijk Werd. Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) organiseert dit project in Almere. Het is bijna 11 oktober, Coming Out Dag, en deze training biedt een mooie gelegenheid om hier bij stil te staan. Naast deelnemers die te maken krijgen met moslimdiscriminatie, antisemitisme en racisme, zijn er namelijk ook LHBTI+ deelnemers aanwezig die ervaring hebben met discriminatie vanwege hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit. Coming Out Dag is de dag waarop we vieren dat iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn en dat ongelijke behandeling niet wordt geaccepteerd. Een passende boodschap voor iedereen die vanavond bij de training aanwezig is.  

In het indoorsportcomplex Olympiakwartier starten we in een vrolijk gekleurde zaal, met genoeg ruimte om voldoende afstand te houden. Na de dubbele gezondheidscheck, zowel thuis voorafgaan als op locatie, kunnen de deelnemers naar binnen. Alle handen worden gedesinfecteerd bij binnenkomst en iedereen wordt verzocht een mondkapje te dragen. Voor de zekerheid heeft lokale projectuitvoerder Bureau Gelijke Behandeling Flevoland een extra voorraad meegenomen. Gedurende de training zal er niet gewisseld worden van trainingsmaatje. We doen er alles aan om het gezondheidsrisico met betrekking tot het corona-virus zo klein mogelijk te houden.

Marloes Huijsen van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland heet iedereen van harte welkom en vertelt dat het belangrijk is om discriminatie te bestrijden en te voorkomen, maar dat het net zo belangrijk is om te weten hoe je kunt omgaan met discriminatie, hoe je weerbaar wordt en blijft, zodat discriminatie of de angst voor discriminatie je niet beperkt in hoe jij je leven wilt leiden. Ook het melden van discriminatie is een vorm van weerbaarheid en kan gedaan worden bij BGBF: www.bureaugelijkebehandeling.nl. Wethouder Froukje de Jonge belicht de strijd tegen racisme en stelt dat een programma als dit belangrijk is, omdat het mensen in hun kracht zet. Diversiteit is een gegeven in Almere en moet gevierd worden. Almere is van iedereen.

Voor de aftrap is ook voorzitter Brand Berghouwer van TNN aanwezig en Hannah Luden, Directeur van het CIDI. Hannah vertelt onder andere dat er in het programma ook aandacht is voor de organisaties die de deelnemers kan helpen met hun discriminatie-ervaring. Namens Stichting Comité 30 juni – 01 juli woont Anneke Dalger de training bij. Trainer Stephan Wattimena, International Krav Maga Federation (Nederland), LHBTI divisiehoofd vertelt enthousiast: “Dit empowerment programma gaat om mentale veranderingen door fysieke training. Door het trainen van fysieke vaardigheden onder stress maak je een mentale verandering door waardoor je anders omgaat met agressie waarmee je wordt geconfronteerd.”

Het trainingsprogramma ‘Overal jezelf kunnen zijn’ bestaat uit 6 trainingsavonden, waarin wordt gewerkt aan sociale veiligheid door vaardigheden en strategieën te leren om veilig thuis te komen en je sterker en zekerder te voelen in de openbare ruimtes. De training is speciaal voor mensen die te maken krijgen met discriminerende en kwetsende uitingen en willen leren hoe ze hier beter mee om kunnen gaan. Mensen kunnen zich nog aanmelden. De volgende training is 21 oktober en daarna elke woensdag tot en met 18 november. Deelname is gratis. Meld je aan via info@bureaugelijkebehandeling.nl, bel naar 0320-233327 of kijk op de website www.bureaugelijkebehandeling.nl. 

Dit project wordt gefinancierd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Mede mogelijk gemaakt door gemeente Almere.

Foto: Fotostudio Wierd