Radiodj niet vervolgd voor het ‘Coronalied’

Afgelopen dinsdag 2 maart heeft het gerechtshof besloten om niet tot vervolging over te gaan van het Coronalied. Naar aanleiding van het sepot van het Openbaar Ministerie hebben verschillende organisaties waaronder de landelijke Vereniging van Discriminatie en de Pan Asian Collective een art. 12 procedure gestart. De hoorzitting was in januari. Het hof heeft hierop geoordeeld dat er geen sprake was van groepsbelediging en aanzetten tot haat, discriminatie of geweld.

Het Hof heeft besloten dat in ieder geval de zin dat een gebruikte uitlating uit het lied op zichzelf beledigend is. Echter de context waarin de uitlatingen zijn gedaan nemen het beledigend karakter van de uitlating weg. ‘Het is een uiting van artistieke expressie waarbij het nu juist de bedoeling is een mening belachelijk te maken, zoals –in dit geval- de mening van een aantal Nederlanders dat chinees eten besmetting met het coronavirus zou kunnen veroorzaken’.

Daarnaast is het hof van oordeel dat de opzet, wat vereist is voor een veroordeling voor het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld, niet bewezen kan worden. Aangezien de bedoeling van het lied was, het belachelijk maken van mensen die oproepen Chinese restaurants te mijden.