Transgender Gedenkdag

20 november 2020

Op deze dag worden wereldwijd de slachtoffers van transfoob geweld herdacht.

Op Transgender Gedenkdag staan we stil bij de 350 transgender en genderdiverse mensen die dit jaar wereldwijd om het leven zijn gebracht. De Nationale Transgender Gedenkdag is in Zwolle online te volgen en in Amsterdam ook online, op vrijdag 20 november. In Den Haag is een postercampagne.

lees meer op https://www.transgendernetwerk.nl/transgender-gedenkdag-2020/

Het eerste dodelijke slachtoffer in Nederland dit jaar was Özge Bilir, een 25-jarige Nederlands-Turkse transvrouw. Ze werd in de nacht van dinsdag  op woensdag 11-11 om het leven gebracht. vermoedelijk door haar ex-vriend.
“In de Nederlandse trans- en regenbooggemeenschap slaat de gewelddadige dood van de Turks-Marokkaanse Özge in als een bom. Op diverse platforms en Facebook-pagina’s klinken dezelfde verdrietige reacties. ‘Toch niet Özge? Dé Özge uit Utrecht? Die lieve spontane en goedlachse vrouw, bekend van haar leuke livestreams op Facebook? Die vrolijke feestneus die mensen alleen maar wilde laten lachen?’ Maar het is echt zo: Özge is niet meer, bevestigt ook haar broer. ,,Ik hoop dat je een beter leven in het hiernamaals hebt”, schrijft hij in een emotioneel bericht op Facebook ,,Het is zo raar hoe de wereld werkt. De ene dag appen en lachen we, de andere dag ben je er niet meer. Maar je bent niet helemaal weg, want ik weet dat je over me zult waken.” https://www.ad.nl

 

Foto van herdenking Lelystad, 2018, boom-monumenten.