Paarse Vrijdag

11 december 2020

Op de 2e vrijdag van december, dit jaar op 11 december, is het Paarse Vrijdag. Dat is sinds 2010 dé dag waarop scholieren en studenten, door het dragen van de kleur paars en door activiteiten te organiseren op school, hun solidariteit tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders e.a. (LHBTI+) en protesteren tegen het pesten en uitsluiten van LHBTI+-jongeren.

In elke klas zitten gemiddeld drie leerlingen met vragen over hun genderidentiteit of seksualiteit. Door aandacht te schenken aan het thema seksuele- en gender diversiteit en deze onderwerpen op school bespreekbaar te maken, helpen we zowel LHBTI+ leerlingen als personeel, zich veilig te voelen op school.

Met alle corona-maatregelen komt Paarse Vrijdag er dit jaar wat anders uit te zien. Een foto van de school waarin alle leerlingen hun paarse outfit showen is dan misschien niet mogelijk, maar de school kan nog steeds paars kleuren en er kunnen natuurlijk selfies gemaakt en gepost worden. Met de Paarse Vrijdag krant kan er lesgegeven worden en er zijn nog veel meer leuke en interessante activiteiten te bedenken die met 1,5 meter afstand of online plaats kunnen vinden. Meer inspiratie nodig? Laat het ons vooral weten. U kunt met ons ook contact opnemen over gastlessen seksuele- en genderdiversiteit. Informatie over onze educatieve activiteiten vindt u op onze website www.bureaugelijkebehandeling.nl

In de aanloop naar 11 december hebben wij de Paarse Vrijdag Krant van 2019 rondgestuurd, als voorbeeld en inspiratie voor scholen. De vele artikelen kunnen gebruikt worden bij bijvoorbeeld bij mentorlessen of tijdens lessen burgerschap.
Wanneer men de krant van 2020 met bijbehorende docentenhandleiding wilt ontvangen, kan deze tot 20 november 2020 besteld worden via https://www.paarsevrijdagkrant.nl/contact. Scholen in Almere en Lelystad konden kranten en een handleiding bestellen via ons, mogelijk gemaakt door de regenbooggemeenten.
Wij wensen u en uw school alvast een mooie Paarse Vrijdag toe.

Met het dragen van paarse en roze kleding protesteerden de leerlingen van basisschool het Zonnewiel tegen homofobie. (Foto: Fred Rotgans)