Landelijke Transgendergedenkdag dit jaar in Lelystad

18 november 2018
  • Jaarlijks worden op 20 november wereldwijd de transgenderpersonen herdacht die geconfronteerd zijn met transfobie en geweld, soms met dodelijke afloop.

Onderzoek van Transgender Netwerk Nederland (TNN) liet zien dat 43 % van de respondenten ook in Nederland met geweld te maken krijgt.

Bureau Gelijke Behandeling is blij te mogen aankondigen dat de landelijke herdenking van Transgendergedenkdag ditmaal plaats zal vinden in Lelystad.

Deze herdenking zal worden gehouden op zondag 18 november om 15:00 uur in het Agora Theater, Agorabaan 12, 8224 JS te Lelystad. In dit theater bent u die middag vanaf 14:30 uur welkom voor een kopje koffie of thee.

Programma bijeenkomst:

  • De 369 namen van transgenders die in het afgelopen jaar zijn vermoord en omgekomen door geweld als gevolg van transfobie zullen worden voorgelezen door transgenders en hun naasten. Bij elke naam wordt een lichtje ontstoken.
  • Het rapport dat onder verantwoordelijkheid van TNN is geschreven over de veiligheidssituatie van transgenders in Nederland zal worden aangeboden aan wethouder Peter Schot van Lelystad Regenboogstad door Corine van Dun, Trans Ambassadeur.
  • Auteur Katelijn Berghoef schreef de brochure ‘Worden wie we zijn, ervaringen van transgenders’. Dit boekje wordt aangeboden aan degenen die hebben meegewerkt. Voor elke bezoeker is na afloop een exemplaar beschikbaar.
  • Verder treedt op: singer songwriter Valentina Elèni. Ook  zal Lion voor ons dansen.
  • De herdenking wordt afgesloten met de voorstelling ‘Ik besta nog’ door Mounir Samuel.

Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten en na te praten met een drankje.
Ook wordt u een soepmaaltijd aangeboden.

In de vroege ochtend van 18 november zijn dan in Lelystad 314 bomen omhelst met lint in de kleuren van de transgendervlag, verbonden aan een naam van een van de omgekomen transgenders.

Wilt u de herdenking bijwonen? Stuur dan vooraf een mail naar info@bureaugelijkebehandeling.nl en u ontvangt een bevestiging.

Het programma is toegankelijk voor doven door de inzet van een tolk Nederlandse gebarentaal via Roze Gebaar