Adam Factory winnaar Regenboogetalage Lelystad 2020

11 oktober 2020 was het weer Coming Out Dag. De dag waarop we vieren dat iedereen zichtbaar zichzelf mag zijn en ongelijke behandeling niet wordt geaccepteerd. De hele week (5 tot en met 11 oktober) reden voor feest in Lelystad Regenboogstad. Bestuursvoorzitter Relinde Weil en wethouder Madelon van Noort hesen gezamenlijk de vlag boven op het dak van ziekenhuis St. Jansdal. En naast een gayfilm door Filmtheater in Agora Bioscoop Lelystad en het hijsen van 55 regenboogvlaggen verspreid over heel Lelystad, waren alle winkeliers door Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) uitgenodigd hun etalage te versieren in regenboogkleuren.

Ze ontvingen hiervoor een tas met een aantal regenboogmaterialen, waaronder een bordje met de tekst ‘Hier kun je zijn wie je bent’. Wel 45 winkels in de Gordiaan en ’t Lelycentre hebben meegedaan aan de actie. Hiermee hebben de winkeliers zien dat iedereen zichtbaar zichzelf mag zijn in Lelystad en dit werd ook opgemerkt door het publiek. Coming Out Dag heeft met deze actie weer veel meer bekendheid gekregen. 

Uit de deelnemende winkels werd een regenboogetalage 2020 gekozen door een jury bestaande uit Rob Verlinden en Jess Noordeloos. Zij hebben hun keuze zaterdag 10 oktober bekend gemaakt in de Kroonpassage Lelystad. Bloemist Adam Factory in ‘t Lelycentre is eerste geworden. Jess en Ron waren er vrij snel uit dat zij de mooiste etalage hadden. Adam Factory heeft ook echt uitgepakt en een kleurige eigen creatie gemaakt. Ze vonden het heel erg leuk dat ze hebben gewonnen en hopen dat er volgend jaar nog meer winkeliers meedoen. Er kwamen veel leuke reacties en hun regenboogetalage is de hele maand oktober nog te bewonderen

Op de tweede plek is geëindigd Konditorei Noor. Elk beschikbaar raam had hier een regenboogaccent. Ze hadden ook echt hun best gedaan en dat werd gezien door de jury. Zelf gaven ze aan dat ze gelijke behandeling heel erg belangrijk vinden en graag willen uitdragen dat iedereen zichzelf mag zijn. “Er staat niet voor niets ‘Love is for everyone’ op onze shirts.”. Van Haren schoenenwinkel is derde geworden. Deze winkel koos voor een zeer stijlvolle, rustige etalage. Het werd gewaardeerd door de jury dat een keten heeft meegedaan aan de actie, omdat zij vaak minder ruimte hebben voor eigen creativiteit in de etalage. Om de regenboogetalage Kledingreparatie Lelystad kon je niet heen en ook Vintage en More had er iets moois van gemaakt. Zij zijn daarom op de 4e en 5e plek geëindigd. 

Na de uitreiking ging Bureau Gelijke Behandeling Flevoland de stad nog in om Lelystedelingen te spreken over de actie en Coming Out Dag. Op de website: www.bureaugelijkebehandeling.nl en facebook zal een registratie terug te vinden zijn van de Coming Out Week.