Vertegenwoordigers van studenten, mbo-scholen, docenten, werknemers, werkgevers en overheden ondertekenden in februari 2023 het stagepact MBO 2023-2027. Het doel is om stagediscriminatie tegen te gaan. Een belangrijk onderdeel van het pact was ‘stagematching’.
Bij stagematching is de afspraak dat mbo-scholen aan studenten een stageplek toewijzen, gebaseerd op onder meer competenties en interesses, zonder tussenkomst van een leerbedrijf en zonder dat er een gesprek wordt gevoerd met het stagebedrijf.
De inzet van stagematching om stagediscriminatie tegen te gaan blijkt, uit onderzoek van Verwey-Jonker (juli 2024), in de praktijk niet altijd effectief te zijn, doordat scholen en bedrijven de afspraken uit het stagepact niet volledig naleven.
Nadelen van stagematching
Door stagematching toe te passen, zeg je eigenlijk tegen een stagiair dat identiteit er niet toe doet. Terwijl identiteit juist is wat mensen uniek maakt. Uiteindelijk moet de identiteit van de kandidaat toch bekend worden. Hierdoor kunnen vooroordelen alsnog een rol gaan spelen.
Discriminatie op de werkvloer
Stagematching doet uiteindelijk niets voor discriminatie op de werkvloer. Waarbij discriminerende opmerkingen worden gemaakt door medewerkers over bijvoorbeeld afkomst, beperking of seksuele gerichtheid, vaak onder het mom van ‘een grapje’.
Het onderzoek van Verwey Jonker laat dat ook zien. Onder door de school gematchte studenten komt stagediscriminatie niet minder vaak voor dan onder studenten die zelf hebben gesolliciteerd. De resultaten van het onderzoek wijzen zelfs in de tegenovergestelde richting.
Daarnaast kan voor sommige functies kennis van de culturele achtergrond van een kandidaat juist nuttig zijn, bijvoorbeeld bij functies waarin diversiteit een waardevolle bijdrage levert, zoals klantenservice in verschillende talen of in internationale omgevingen.
Stagematching kan dus in de eerste stap in de goede richting zijn maar moet onderdeel zijn van een breder palet aan begeleiding en ondersteuning. Zowel voor de student als het stagebedrijf. Belangrijk daarbij is dat je als stagebedrijf moet werken aan een inclusieve bedrijfscultuur. Lees meer daarover in ons artikel: ‘MBO stage: De kracht van diversiteit en inclusie op de werkvloer’.
Heeft uw organisatie hulp nodig bij het creëren van inclusief beleid? Wij kunnen daarbij ondersteunen via onze trainingen over stage- en arbeidsmarktdiscriminatie.
Neem contact met ons op via info@bureaugelijkebehandeling.nl of bel met 0320-233327.
Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen over MBO-stagediscriminatie. Lees ook onze andere artikelen.