Stagediscriminatie MBO: Hardnekkig probleem met grote gevolgen voor jongeren

5 november 2024

Stagediscriminatie in het MBO is een hardnekkig probleem. Waardoor veel jongeren geen diploma’s kunnen behalen en niet verder kunnen werken aan hun toekomst.

De Rijksoverheid startte in 2020 de bewustwordingscampagne #KIESMIJ, maar een structurele verandering lijkt nog niet zichtbaar.

Hoe uit stagediscriminatie zich?

Enerzijds hebben stagiaires met een niet-westerse achternaam of een hoofddoek vaak moeite om een stageplek te vinden. Anderzijds worden stagiaires uit gemarginaliseerde groepen regelmatig geconfronteerd met discriminatie op de werkvloer.

Een schrijnend voorbeeld uit de eerste categorie is een melding die wij kregen van een jongen die pas op latere leeftijd werd erkend door zijn biologische vader. Hij nam toen de Arabische achternaam van zijn vader aan. Voordat hij deze achternaam overnam, werd hij vrijwel altijd uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken. Maar nadat de Arabische achternaam op zijn cv stond, kreeg hij nergens meer een kans. Toen hij zijn achternaam weer veranderde, werd hij wel weer uitgenodigd voor gesprekken.

De tweede vorm, discriminatie op de werkvloer, is niet altijd goed herkenbaar. Zo worden discriminerende opmerkingen gemaakt over bijvoorbeeld afkomst, beperking of seksuele gerichtheid, vaak onder het mom van ‘een grapje’.

Veel gevallen van stage discriminatie worden niet gemeld

Via ons meldpunt Discriminatie.nl/Flevoland krijgen we regelmatig meldingen, maar het vermoeden is dat dit slechts het topje van de ijsberg is.

Jongeren weten niet altijd goed of het discriminatie is en vaak weten ze ook niet dat er een mogelijkheid tot melden is. Onderzoek door Verwey-Jonker naar stagediscriminatie laat zien dat meldingen vooral in de informele sfeer worden gedaan, bijvoorbeeld bij een mentor of stagebegeleider. De meerderheid van de melders is ontevreden over hoe onderwijsprofessionals hebben gereageerd en de melding hebben opgevolgd, onder andere omdat signalen werden gebagatelliseerd. Of omdat onderwijsprofessionals vaak niet weten hoe hiermee om te gaan. Inzetten op vergroten van kennis over het onderwerp bij scholen en aankaarten van het belang van melden bij studenten is belangrijk, omdat dit helpt bij het ontwikkelen van verzamelen van data, en bij het maken van beleid om stagediscriminatie tegen te gaan.

Waarom het goed is voor bedrijven om discriminatie tegen te gaan

Het tegengaan van discriminatie binnen een bedrijf is niet alleen handelen volgens artikel 1 van de grondwet, maar diversiteit op de werkvloer is daarnaast ook een rijkdom waar veel organisaties baat bij kunnen hebben. Een divers personeelsbestand brengt een breder scala aan ideeën en perspectieven, wat innovatie en creativiteit bevordert. Door stagiaires en sollicitanten te beoordelen op hun kwalificaties en potentieel in plaats van op hun achternaam, krijgen bedrijven toegang tot een grotere talentenpool.

Een inclusieve bedrijfscultuur verbetert bovendien de reputatie van een organisatie en maakt deze aantrekkelijker voor talentvolle sollicitanten. Dit heeft ook positieve effecten op de werksfeer, omdat medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Dit draagt uiteindelijk bij aan hogere productiviteit en meer loyaliteit binnen het bedrijf.

Heeft uw organisatie hulp nodig bij het creëren van inclusief beleid? Wij kunnen daarbij ondersteunen via onze trainingen over arbeidsmarktdiscriminatie.

Neem contact met ons op via info@bureaugelijkebehandeling.nl of bel met 0320-233327.

Misschien vindt je een van de volgende artikelen ook interessant…

Post nummer 7

Post nummer 7

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every...

Post nummer 5

Post nummer 5

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every...

Post nummer 4

Post nummer 4

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every...

Share This