Piet en Sint, een feest voor iedereen

Bureau Gelijke Behandeling is van mening dat we bij de viering van het Sinterklaasfeest niet voorbij moeten gaan aan de gevoelens van mensen die door het stereotype beeld gekwetst worden, omdat dat doet denken aan de koloniale tijd en de slavernij.
Om die reden zijn we voor aanpassing van de Piet-figuur. De Roetveegpiet zien we als een passend alternatief. Het is belangrijk dat Piet geen discriminerende kenmerken meer heeft als felrode lippen, kroeshaar, oorbellen en een accent. Piet en Sint gaan op een gelijkwaardige en speelse manier met elkaar om.

In de traditie van het feest is de rol van Piet door de jaren heen al eerder veranderd: Piet is geen boeman met een roe meer, waar je misschien wel bang voor was, maar een vrolijke vriend van alle kinderen.

Onder andere het College voor de Rechten van de Mens en de Kinderombudsman spraken zich uit voor aanpassing van Piet.

Een Piet zonder discriminerende kenmerken past naar onze mening ook het best bij het karakter van het Sinterklaasfeest: samen, warm, een tikje spannend, plagerig maar nooit kwetsend.

Op zoek naar goede ideeën om Piet en Sint als feest van en voor iedereen te vieren?
Op de website van onze collega Art1 Midden Nederland treft u een toolkit Sinterklaas aan met vrolijke tips en suggesties.

Het team van Bureau Gelijke Behandeling wenst u en jullie een prachtig feest toe, thuis of op school, op het werk of met familie en vrienden.

kleur je eigen piet