Nederland daalt verder op ranglijst landen gelijkheid mannen en vrouwen

Nederland is van de 16ee naar de 32e plaats gezakt op de ranglijst voor landen met betrekking tot gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Deze lijst is opgesteld door het World Economic Forum. In 2006, toen de ranglijst voor het eerst is opgesteld, stond Nederland nog op de 12e plaats.

Op de eerste plaats staat, net als vorig jaar, IJsland, gevolgd door Noorwegen en Finland. Opvallende landen in de top zijn Rwanda op plaats 4, Nicaragua op 6 en de Filipijnen op 10.

Met name op economisch en politiek gebied presteert Nederland minder goed dan een jaar geleden. Zo is het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen opgelopen en de ‘politieke emancipatie’ verslechterd. Bij dit laatste gaat het om het aantal vrouwelijke ministers en Kamerleden.

Op het gebied van onderwijs is Nederland samen met 26 andere landen koploper. Mannen en vrouwen doen het tijdens hun studie even goed.

Kennisinstituut Atria voor emancipatie en vrouwengeschiedenis is teleurgesteld over de positie van Nederland, omdat het rijke Nederland wordt ingehaald door een stuk minderbedeelde landen.