Gewoon mee in de bus

Een vrouw die in een rolstoel zit reist al jaren zonder problemen met de bus. Ook vandaag wacht ze bij een bushalte. De bus komt en stopt bij de halte.

De vrouw vraagt de chauffeur de elektrische plaat uit te klappen zodat zij mee kan. De chauffeur geeft aan dat de plaat niet werkt en vertrekt. De volgende bus komt. Weer kan de vrouw volgens de chauffeur van de tweede bus niet mee.Hij geeft als reden aan dat de batterijen van haar rolstoel gevaarlijk zijn. Pas bij de derde bus die komt kan mevrouw mee.

Naar aanleiding van het gebeuren dient mevrouw een klacht in bij het desbetreffende vervoersbedrijf. De reactie van het bedrijf is dat het inderdaad niet is toegestaan om met een elektrische rolstoel of andere elektrische hulpmiddelen gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Omdat mevrouw zich gediscrimineerd voelt vanwege haar beperking heeft zij besloten een melding te doen bij BGBF.

N.a.v. een brief van BGBF, waarin gewezen wordt op wetgeving, laat de busmaatschappij weten dat de eerste twee chauffeurs niet correct hebben gehandeld. Mevrouw had gewoon per bus moeten kunnen reizen. De maatschappij zegt haar chauffeurs nogmaals te zullen wijzen op de regels voor het vervoer van rolstoelgebruikers. Aan mevrouw worden excuses aangeboden voor het geleden ongemak en zij krijgt een mooie bos bloemen. Mevrouw is erg blij en hoopt in de toekomst weer zonder problemen met de bus te kunnen reizen.

Meer informatie over wat er nu eigenlijk in het VN verdrag voor mensen met een beperking staat? Wat er wel of niet verplicht is qua toegankelijkheid? Vraag onze folder in begrijpelijke taal aan via info@bureaugelijkebehandeling.nl of kijk hier