Bijna helft uitzendbureaus discrimineert, ook in Flevoland

Het Avro-Tros programma Radar onderzocht via een praktijktest bijna tachtig uitzendbureaus in provinciale hoofdsteden, waaronder Lelystad. De medewerker deed zich voor als een bedrijf dat personeel zoekt en vroeg uitdrukkelijk geen Surinaamse, Turkse of Marokkaanse Nederlanders voor te dragen. Bijna de helft van de onderzochte uitzendbureaus ging mee in dit verzoek.  Wat hierbij vooral opviel was dat de intercedenten wel degelijk wisten dat het hierbij om discriminatie ging en dat dit verboden is.

Discriminatie door uitzendbureaus is niet nieuw, het is al een veel langer bekend probleem. Ook de belangrijkste landelijke koepels van uitzendbureaus, ABU en NBBU, houden zich er al meer dan 30 jaar mee bezig, bv tijdens de opleidingen van nieuwe medewerkers.  Wanneer komt er een einde aan dit soort praktijktesten en gaan we als samenleving over tot ‘ naming and shaming’? Dat vraagt de Tweede Kamer zich nu af.

Bureau Gelijke Behandeling Flevoland behandelt klachten en meldingen over discriminatie door uitzendbureaus. We zijn benieuwd naar uw negatieve of positieve ervaringen, uit Lelystad, maar natuurlijk ook uit de andere Flevolandse gemeenten.   Dat mag ook anoniem.

U kunt mailen naar info@bureaugelijkebehandeling.nl of bellen naar 0320-233327 of 036-5297670.